◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

CONCERTELE MUSEICORUM. Balada lui George Enescu, interpretată de artiști albanezi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică la o spectaculoasă întâlnire cu artiști albanezi care sosesc special la București pentru a susține două concerte la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu), în cadrul MUSEICORUM 2019, proiect afiliat Festivalului Internațional George Enescu.

Primul concert este luni, 2 septembrie, ora 19.00. Sub genericul „Seară albaneză” vor concerta Lorenc Radovani – vioară și Klejda Tare – pian. Invitat special Andreea Ștefănescu – vioară. În program: Çesk Zadeja – Sonată pentru vioară și pian; Johannes Brahms – Sonată pentru vioară Nr. 2; G.F. Händel / J. Halvorsen – Passacaglia pentru două viori; Ciprian Porumbescu – Baladă; George Enescu – Baladă; Thoma Gaqi – Poem concert pentru vioară și pian; Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Dans rus din baletul Lacul Lebedelor.

Al doilea spectacol este programat miercuri, 4 septembrie, începând cu ora 21.00. Va fi „Seara prieteniei româno-albaneză”. Alături de Lorenc Radovani și Klejda Tare se va afla soprana de origine albaneză Arlinda Morava. Invitat special este Bogdan Postolache – violoncel. În repertoriul bogat al serii se vor regăsi piese precum: Tradițional Kur më vjen burri nga stani; Vasha dhe hena; Asaman o Trëndafil i Çeles; George Enescu – Lied; Achim Stoia – Mai bărbate, fii cuminte; Ave Maria – Robert Prizeman; Piese de: Albert Paparisto, Tonin Harapi, Pjetër Gaci, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Johan Halvorsen, Wolfgang Amadeus Mozart, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Johann Strauss.

 

Lorenc Radovani: „Când am primit invitația de a participa la concertele organizate de Muzeul Municipiului București asociate Festivalului Internațional George Enescu, în septembrie 2019, am perceput-o drept o apreciere față de cariera mea artistică. Festivalul George Enescu este cu siguranță unul dintre cele mai importante evenimente artistice din Europa. Prezența mea aici vine după mai multe colaborări cu artiști români precum și două serii de concerte în București, în 2016 și în 2018. Având în vedere reputația și standardele înalte de calitate ale acestui Festival, eu și pianista Klejda Tare am acordat multă atenție pregătirii noastre pentru această participare. Invitați să facem parte din calendarul concertelor în două seri, am făcut o selecție atentă a programului pe care îl vom interpreta. Vă invităm să ne ascultați la Palatul Suțu!”

Klejda Tare: „Este o mare bucurie să putem face parte din unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa și nu numai – Festivalul Internațional George Enescu. Este o realizare în cariera oricărui muzician, iar eu voi avea onoarea și plăcerea să interpretez în două concerte. Primul este un duo vioară – pian, iar al doilea un concert cu artiști români și albanezi. Sunt fericită să pot interpreta muzică albaneză. Ne place să cântăm muzica noastră în alte țări și să arătăm elementele speciale care se regăsesc în muzica albaneză. Pe de altă parte, colaborarea între artiști români și albanezi din cadrul celui de-al doilea concert ne oferă ocazia să construim o punte între cele două culturi și cred că vom descoperi multe elemente comune. Abia aștept să cânt în Capitala României!”

Arlinda Morava: „Este o mare plăcere și onoare pentru mine să continui colaborările cu Muzeul Municipiului București și de această dată în parteneriat cu Festivalul Internațional George Enescu. Este o satisfacție să ai alături de tine artiști de calibru internațional, celebri, oameni al căror suflet radiază prin muzică. Anul acesta vom avea onoarea să-i avem alături de noi pe virtuosul violonist Lorenc Radovani și pe celebra pianistă Klejda Tare din Albania. Cei doi vor avea două concerte în România și vor veni cu piese celebre, contemporane și clasice, vor interpreta din diferiți compozitori însă, bineînțeles, la bază rămâne George Enescu. Acestor doi instrumentiști de excepție li se va alătura, în premieră, și pentru noi e o surpriză plăcută, Bogdan Postolache, violoncelist al Orchestrei Naționale Radio, în același timp și dirijor. Suntem onorați că domnia sa și-a dorit și s-a oferit să vină să cânte alături de cei doi artiști albanezi. Repertoriul întregului festival este unul ales, frumos, balcanic, pentru că până la urmă noi am dovedit că balcanicii au cultura, muzica și tradiția foarte frumoase și cu care toți ne mândrim. Muzica va avea uneori și un accent folcloric, dar spectatorii vor putea asculta și compozitori contemporani ori clasici celebri, din epoci diferite. Prin cultură și tradiție mergem mai departe și arătăm că muzica unește, muzica înalță și muzica te face mai bun, te conduce mai aproape de divinitate”.

Pianista Klejda Tare a absolvit studiile universitare și postuniversitare cu distincție la Universitatea de Arte din Tirana unde este, în prezent, profesor de pian. A participat, de asemenea, la mai multe clase de master cu diferiți pianiști din Europa și din SUA. Lorenc Radovani este profesor la Departamentul de Interpretare al Universității de Arte din Tirana, este un renumit artist albanez apreciat pentru nivelul său artistic. A absolvit vioara la Universitatea de Arte din Tirana în 1984. A interpretat și înregistrat cu diferite orchestre simfonice, colaborând simultan cu mai mulți dirijori și artiști. În plus, a susținut numeroase recitaluri și este membru, dirijor și solist al unor ansambluri de muzică de cameră, în diferite țări. A câștigat numeroase premii acordate de instituții de cultură albaneze și internaționale. Soprana Arlinda Morava s-a născut în Tirana, Albania, dar a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice românești și albaneze.

 

Aceste două concerte fac parte din seria celor 15 astfel de evenimente pe care Muzeul Municipiului București le oferă în luna septembrie în trei dintre muzeele din componența sa – Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) și Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8) – și care reunesc artiști îndrăgiți de public, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului MUSEICORUM. Director – Arlinda Morava, soprană.

Programul Festivalului MUSEICORUM include piese ale compozitorilor români, albanezi precum și din consacratul repertoriu internațional, cu un accent deosebit asupra personalității și creației marelui compozitor român George Enescu: http://muzeulbucurestiului.ro/concertele-museicorum-2019-program-si-repertoriu/

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *