default-logo

Discret, Dan Plăeșu pleca

Scriitorul și publicistul Dan Plăeșu a trecut discret prin rolurile ce i-au fost atribuite pe scena vieții sale. Și totuși, de foarte multe ori a fost, dacă nu actorul principal, în mod sigur, susținătorul din umbră al acestuia. Toți cei care l-au cunoscut și respectat pot depune mărturie pentru asta. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, fondator al Filialei de Sud Est, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, om de cultură și jurnalist cu experiență, Dan Plăeșu s-a stins din viață pe 19 august, anul acesta, înainte de a fi împlinit 81 de ani.
Născut în Galați, oraș pe care l-a iubit și despre care a scris mereu, format la școala filologică ieșeană, Dan Plăeșu face parte din generația de aur a culturii gălățene. Alături de oameni pe care „cartea” I-a unit, indiferent de vicisitudinile vremurilor a crezut în puterea cuvântului scris și nu l-a trădat niciodată. Când nu putea spune exact ce dorea folosea umorul ca supapă de siguranță, cu un talent și o inteligență care n-au rămas în umbră. Ani la rând s-a aflat în fruntea umoriștilor gălățeni, fiind membru fondator al cenaclului „Verva” și publicând frecvent în revistele de profil. În anii 70 era cel mai tânăr director pe care l-a avut Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, chiar dacă astăzi unii par să nu-și mai aducă aminte. În 1979, pe scena acestui teatru i se monta piesa „Semnat indescifrabil, Mitică”, cu un succes răsunător de public și nu numai, dovadă faptul că și acum pot fi descoperite ușor cronicile de specialitate ale spectacolului. Și alte piese de teatru i-au fost jucate la Brăila sau la București.
Însă dragostea vieții sale a fost presa. Și, pe acolo pe unde a trecut, ca simplu gazetar sau ca secretar general de redacție, Dan Plăeșu a demonstrat că se poate. Se poate scrie în folosul cititorilor, se poate munci zi lumina, se poate gândi și scoate un ziar care să-l bată zilnic, calitativ, pe cel dinaintea lui. Nici după ce s-a pensionat nu a părăsit presa, continuând, cu generozitate, să publice semnale la apariție sau cronici consistente după lectura cărților scriitorilor gălățeni și nu numai.
Dan Plăeșu a fost un scriitor prolific (umorist, dramaturg, prozator), cu cărți iubite de cei care l-au citit. Practic, acum un an, la aniversarea vârstei de opt decenii, scriitorul a fost omagiat de colegi și pentru cei 55 de ani de la prima sa apariție editorială. De la fabule, proză scurtă, dramaturgie sau roman, palmaresul scriitorului s-a îmbogățit mereu cu câte un volum surpriză, gândit și lucrat până la forma sub care autorul considera că trebuie să apară o carte. Un respect uriaș pentru muncă, pentru limba română și pentru valoarea adevărată făceau din Dan Plăeșu un autor care se autocenzura și căruia nu îi scăpau prea multe. Dintre cărțile sale menționez doar câteva, pe care le-am citit cu plăcere și despre care îmi aduc aminte cu bucurie: „Gând de arici liber”(fabule), „Crocodil show”, „Colecționarul de excepții”, „Muntele personal” (dramaturgie), „Lucrare de control la istorie”, „Veghea”, „Adevărul despre Adam”, „Răspântiile” (romane) și lista poate continua.
Ultima carte, nelansată, și cu care au plecat acasă cei care l-au condus pe ultimul său drum, a fost „Garsoniera lu’ Al Bătrân”, un fel de carte testament. Sunt proze scurte cu un umor amar și totuși de o tristețe apăsătoare și cenușie. Lumea în care viețuise opt decenii se concentra acum între pereții înguști ai unei „garsoniere”… celeste.
„Știi, uneori îmi vine să cred, chiar visez, că în cealaltă viață mă voi întâlni cu El, că-i voi bate la ușa garsonierei, iar El îmi va spune: Intră! Și îmi va spune asta cu un glas cald, catifelat, de parcă se va bucura la vederea mea, ca și cum ne-am fi cunoscut cine știe când, cine știe cum…”
Sunt sigură că ușa i-a fost larg deschisă către Lumină. Și că, discret, dar cu un umor fin, așa cum a trăit întreaga sa viață, Dan Plăeșu a știut să-i descrețească fruntea chiar Bătrânului din Garsoniera de… Sus.
Odihnă lină, Dane! Dumnezeu să te aibă în paza Lui!

Katia Nanu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*