default-logo

Vernisaj de excepție la Muzeul de Artă din Târgu Jiu

Joi, 25 august, în curtea Muzeului de Artă din Târgu Jiu au fost vernisate expozițiile cuprinzând lucrările de sculptură și pictură, realizate de către artiștii plastici participanți la ediția din acest an a Atelierelor Brâncuși. Numeroșii invitați, de la autorii lucrărilor, la critici de artă, elevi, studenți, reprezentanți ai organizatorilor și iubitori de cultură s-au putut bucura de atmosfera plină de frumos, calm și relaxare din spațiul generos al muzeului.

Lucrările sculptorilor Maxim Dumitraş, Petre Virgiliu Mogoşanu, Florin Strejac, Constantin Ţînteanu și Ioan Pop Vereta vor putea fi văzute în continuare pe amplasamentul din curtea Muzeului de Artă din Parcul Central, acolo unde mai există și alte lucrări realizate la ediții anterioare ale simpozioanelor de sculptură găzduite de municipiul Târgu Jiu. Curatorul simpozionului a fost sculptorul Vlad Ciobanu.

MAXIM DUMITRAȘ este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România și directorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, muzeu pe care l-a înfiinţat. Pentru activitatea sa artistică, a fost recompensat cu Medalia omagială „Ion Irimescu – 100”, acordată de Ministerul Culturii și Cultelor (2003), Premiul de excelență „Constantin Brâncuși” al UNPR (2006), Premiul pentru sculptură, Chișinău, Rep. Moldova (2010), iar în anul 2017, la Târgu Jiu, i s-a decernat Premiul Național Brâncuși pentru anul 2016.

PETRE VIRGILIU MOGOȘANU este câștigătorul ediției din acest an al Bienalei Internaționale de Sculptură din Chaco, Argentina. În vârstă de 46 de ani, Petre Mogoșanu este originar din Balș, județul Dolj, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova. A urmat Școala de Arte Ergastiri Calon Tecnon Eorgon Technis, Atena, Grecia (2007), Academia de Arte Plastice din Carrara, specializarea sculptură, Italia (2010), deține un Master în sculptură la aceeași Academie de Arte Plastice din Carrara, Italia (2013).

FLORIN STREJAC este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1987) și deținător al unui Master în restaurare piatră și ceramică. Lucrează ca restaurator de sculptură în cadrul Muzeului Judeţean de la Târgu Mureş, fiind și membru al filialei UAPR din acest oraș.

CONSTANTIN ȚÎNTEANU este un original artist băcăuan, de 57 de ani, cu dublă cetățenie, română și britanică, deoarece a trăit mulți ani în Regatul Unit. Deține Galeriile de artă Karo din Bacău, unde a curatoriat numeroase expoziții începând cu anul 2014. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

POP IOAN-VERETA este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat anual, începând din 2002, la expoziții de grup, precum și la simpozioane și tabere de sculptură.

VLAD CIOBANU este coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la ediția din anul 2005 (când manifestarea purta numele „Brâncușiana”), continuând cu edițiile succesive din anii 2015 – 2022. Vlad Ciobanu s-a născut la Pungești, județul Vaslui, în anul 1948. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București în 1981. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. Monumente realizate: „Eroul Necunoscut”, Alexandria; „Regele Ferdinand”, Alba Iulia; „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău; „Bustul lui Ioan Popilian”, Târgu Jiu; „Monumentul pentru Comemorarea Pogromului din 1940”, București; „Monumentul lui Dimitrie Cantemir”, Cantemir, Republica Moldova și Vaslui, România; „Portretul lui Mihai Eminescu”, Orhei, Republica Moldova; „Semn pentru Comemorarea Parașutiștilor din 1989”, Televiziunea Română, București ș.a.

Pictorii participanți la Simpozionul de pictură și grafică sunt artiști cu o vastă experiență și o importantă prezență în breasla profesională: Petru Lucaci, Florina Breazu, Daniela Margareta Chiorean, Daniela Constantin, Alina Veronica Petre, Florica Prevenda, Marilena Preda Sânc, Ioan Sbârciu, Florin Șuțu şi Vasile Fuiorea, curatorul simpozionului.

PETRU LUCACI este președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Arte București.

FLORINA BREAZU este critic de artă și pictoriță, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Este dublu licențiată în arte plastice la Facultatea Arte Decorative și Design, Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu”, Cluj-Napoca și Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

DANIELA MARGARETA CHIOREAN este absolventă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, specializarea Grafică, în prezent fiind cadru didactic în cadrul acestei universități și Director al Departamentului Grafică. În 2007 a obținut Titlul de Doctor în Arte Vizuale cu teza „Om-Media. Medii tradiționale și noile media în grafică”.

DANIELA (DANA) CONSTANTIN a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1988. Este pictor și prof.univ.dr. la Facultatea de Arte şi Design din cadrul UV Timişoara, Director al Departamentului Arte Vizuale.

ALINA VERONICA PETRE a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, în 2010, și și-a continuat studiile la Accademia di Belle Arti di Venezia ; trăiește și lucrează în Veneția.

MARILENA PREDA SÂNC este artist vizual, prof.univ.dr. în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Între 2008 și 2012 a ocupat funcția de președinte al Filialei Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din București. Este o artistă interdisciplinară care realizează lucrări de pictură, desen, obiect, fotografie intervenită, cărți de artist, body art, land art, instalație, performance, video, public art.

FLORICA PREVENDA este o pictoriță originară din județul Călărași, dar trăiește și lucrează în București. În anul 1984 a obținut licența ca șef de promoție pe țară la Universitatea Națională de Arte din Iași, secția pictură. Între 1993–1997 a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Arte din București. După 1997 a renunțat la cariera didactică pentru a se dedica complet celei artistice.

IOAN SBÂRCIU – pictor, prof.univ.dr. în cadrul Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai cunoscuți artiști și pedagogi din spațiul artistic contemporan românesc. Fost decan al Facultății de Arte Plastice (1999-2000), rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (2000-2008) și președinte al Senatului aceleiași universități (2008-2012-2021); președintele Filialei Cluj Napoca a UAP din România.

FLORIN ȘUȚU este licențiat al Academiei de Artă din București, secția pictură, membru titular al U.A.P. din România, filiala Ploiești, profesor la Catedra de pictură-desen a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploiești. În 2018 a primit Premiul pentru pictură, acordat de U.A.P. România.

VASILE FUIOREA, curatorul simpozionului; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al Filialei Târgu Jiu a uniunii. Este doctor în Arte Vizuale din anul 2012, iar din 2019, conf. univ. la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Arte Plastice – Pictură. Este curator al simpozionului de pictură din cadrul Atelierelor Brâncuși din anul 2014.

Prezentarea expozițiilor cu lucrările de sculptură și pictură realizate în cadrul Atelierelor Brâncuși a fost făcută de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.

Atelierele Brâncuși s-au desfășurat în perioada 8-25 august, în comuna Runcu, fiind organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Institutul Cultural Român, Mitropolia Olteniei și Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Craiova

Adina Andrițoiu

Credite foto: Laurențiu Stoicu

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*