default-logo

Ecologia – de la opțiune la singura opțiune

Un vechi proverb chinezesc spune că atunci când vântul își schimbă direcția, unii construiesc ziduri alții, mori de vânt.
ECOFEST – Festivalul internațional de film ecologist a împlinit anul acesta 12 ani. Acum 11 ani, și noi ne-am propus să construim mori de vânt și să pregătim noi generații care să facă asta.
Am început la Oradea, în 2011, am continuat la Brăila, la Piatra-Neamț, la Craiova, la Galați, la București.
Am ajuns într-un an și la Milano, în Italia, la Expoziția Mondială din 2015, care a avut ca temă „Hrana – energie pentru viață”.
Totul a început de la ideea că, de fapt, viața noastră este ca un festival de film. Multe role strânse laolaltă, unele cu povești și imagini frumoase, pe care am dori să le revedem la nesfârșit, altele mai puțin reușite, pe care am vrea să lăsăm să se aștearnă praful, dar și unele pe care am vrea să le ștergem de la cap la coadă, ca să nu mai rămână nicio urmă din ele.
Câte role din fiecare categorie are viața Pământului? Pe câte am vrea să le ștergem și pe câte am vrea să le revedem? Pământul ne va lăsa pe noi să alegem, pentru că are încredere în noi. Noi, oamenii, suntem directorii artistici ai festivalului lui, noi suntem regizorii filmelor și noi suntem și actorii.
Ce alegem?
Să fim egoiști și răi? Vom face filme urâte, agresive, iar platoul de filmare va fi distrus. Alegem să fim blânzi și atenți? Vom primi în fiecare an un Oscar din partea apelor, pădurilor și aerului. Vom lăsa urmașilor noștri o arhivă valoroasă, pe care vor fi mândri să o ducă mai departe. Vor privi trecutul nostru pe un ecran și vor trăi prezentul lor, așa cum noi l-am proiectat.
Viitorul depinde de prezent, iar prezentul suntem noi. Continuăm povestea ECOFEST cu noi capitol – anul acesta am poposit pe malul primitor al Dunării, la Galați. Miile de copii care participă an de an la festival ne fac să fim optimiști și tot mai convinși că pasivitatea în fața degradării mediului nu a fost și nu este o soluție.

 

Lavinia Șandru
(Revista UZP nr. 27/2022)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*