default-logo

Jurnaliştii ruşi independenți, arestați și amenințați cu recrutarea dacă relatează despre protestele față de război

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) face apel la autoritățile ruse să permită presei să relateze în mod liber despre protestele față de chemarea rezerviștilor pentru a întări forțele ruse în Ucraina și să nu mai folosească amenințarea cu recrutarea împotriva jurnaliștilor.
Cel puțin trei jurnaliști au fost arestați, cel puțin alți 16 au fost reținuți, cel puțin trei se confruntă cu diverse acuzații și cel puțin doi au primit citații militare în timp ce acopereau protestele răspândite în Rusia de când președintele Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a rezerviștilor militari. „Cea mai recentă represiune a Rusiei împotriva jurnaliştilor independenţi este un alt pas în eforturile sale de a reduce la tăcere vocile divergente cu privire la războiul său din Ucraina. Este deosebit de flagrant faptul că autoritățile exercită amenințarea cu recrutarea împotriva reporterilor care își fac treaba acoperind protestele. Guvernul trebuie să nu mai emită aceste citații, să elibereze imediat jurnaliștii reținuți în timp ce acopereau protestele împotriva mobilizării și să renunțe la toate acuzațiile împotriva lor”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa şi Asia Centrală, la New York.
CPJ investighează mai multe știri conform cărora cel puțin alți șase jurnaliști care acopereau demonstrații sau care plănuiau să facă acest lucru au fost reținuți. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*