default-logo

Pe marginea unor realități

Văzând filmul în urmă cu puțin timp, I am so sorry o producție japoneză, olandeză și franceză, film realizat în 2021, doresc să trag și eu un semnal de alarmă asupra faptului că există peste 438 de centrale nucleare în lume, care pot oricând să producă prin explozii noi dezastre, cum au mai fost deja. Iată de ce, propunerea mea este ca România să se implice pentru a se crea aici un fond mondial și un grup de experți internaționali care să verifice de trei ori pe an, la intervale de 4 luni, centralele nucleare existente pentru a se preveni alte explozii. Acest fond mondial ar putea fi gestionat cu acordul Fondului Monetar Internațional și toate țările lumii ar trebui să contribuie anual la crearea lui cu minimum 5.000 euro. Mai mult, grupul internațional de experți ar trebui să verifice și dacă în zonele deja afectate de explozii nucleare se mai poate locui sau nu, dacă apa de la robinete sau din fântâni se mai poate utiliza și dacă culturile din aceste zone nu pun în pericol viața localnicilor și a altora care le folosesc.
Dezastrele provocate prin explozia unor centrale nucleare trebuie prevenite și pentru că în urma lor au murit mulți oameni și mai mor încă, dar și pentru că ele au afectat mulți noi născuți din care unii au murit, iar alții sunt aproape irecuperabili, iar speranțele ca aceștia să aibă o viață normală, la un moment dat, sunt foarte mici.
Iată de ce, deși lumea se confruntă cu o criză economică, o criză energetică, o criză alimentară, cu diverși viruși, care pot conduce și la o criză sanitară, dar și cu războaie este de dorit să se intervină la timp pentru evitarea unor noi explozii la centralele nucleare, care ar duce la victime omenești și la o poluare mai accentuată a mediului înconjurător, iar o colaborare a tuturor țărilor în acest sens este absolut necesară pentru a se evita noi dezastre.

 

Ileana Constantinescu
prof. univ. dr. emerit la ASE,
membru asociat al UZPR și AOȘR

Foto: pixabay

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*