default-logo

„Personalități ale Banatului”…

…Este titlul recentei cărți a domnului Ioan I. Ionescu, colegul nostru de breaslă, prezentată la sediul Filialei UZPR ,,Valeriu Braniște” din Complexul Bastion, din Timișoara. O carte document despre care istoricul și cercetătorul dr. Ioan Hațegan ne spune în prefață următoarele: „Eminentul jurist și om de cultură bănățean Ioan I. Ionescu aduce în fața cititorilor o carte de o complexitate deosebită. Este cea în care prezintă galeria impresionantă a personalităților bănățene”.
Lucrarea, structurată în 11 capitole, debutează cu un capitol de prezentare generală a Banatului și este urmată de o galerie a proeminentelor personalități ce au dominat viața zonei în diverse vremuri. O parte consistentă este alocată mareșalilor, generalilor și ofițerilor născuți în Banat și care au avut cariere militare strălucite în Europa. Capitolul cinci se referă la cei 18 ziariști, începând cu Valeriu Braniște, dr. Aurel Cosma-senior, Avram Imbroane, Paul Iorgovici, Petre Nemoianu și alți condeieri de seamă, care au avut un rol determinant în viața social culturală a Banatului și nu numai.
Au rostit alocuțiuni: Sylvia Hârceagă, Horia Țâru, Andrei Gorșcovoz, Monica M. Condan, Gheorghe Lungu, membri UZPR Timiș, care au evidențiat strădaniile în munca de cercetare și documentare a domnului Ioan I. Ionescu, pentru a ne dărui o carte inedită care peste timp poate constitui o sursă de inspirație pentru cei ce vor să (re)scrie o altă istorie a unui alt timp. Moderator: Dumitru Buțoi.

Grigore MÂINEA / UZPR Timiș

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*