default-logo

„Secretele Mării”, o expoziție inedită la Ploiești

Până pe 29 septembrie 2022, Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești găzduiește Expoziția „Secretele Mării”.
Expozanți sunt: Forțele Navale Române, Liga Maiștrilor Militari de Marină, Asociația „Tomis”, Asociația „Sulina Veche”, Asociația „Suntem România!”.
Pe standurile și în vitrinele expoziției, prin intermediul pliantelor, revistelor, cărților, machetelor, hărților, tablourilor și al obiectelor hand made, cei interesați pot afla informații valoroase și inedite despre activitatea instituțiilor de marină militară din țara noastră.
Printre instituțiile care se autoprezintă prin intermediul materialelor promoționale pentru învățământul militar pot fi amintite: Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Direcția Hidrografică Maritimă „Comandor Alexandru Cătuneanu”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
Un stand este dedicat Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), care reprezintă militarii veterani din toate structurile de apărare a țării, ce au luptat sub egida ONU și NATO, sub drapelul României, în teatre de operațiuni din: Afganistan, Somalia, Bosnia, Sudan, Mali, Georgia.
Pe standul scafandrilor de mare adâncime și de luptă sunt prezente obiecte specifice muncii acestora, precum: cască, panou de comandă, aparat de scufundare cu circuit închis, parașuta rotundă, parașuta de tip aripă, aparat de scufundare automat.
Foarte interesantă este și activitatea Infanteriei Marine, specializată în acțiuni atât pe apă cât și pe uscat, în misiuni interne, cât și externe în Afganistan, Kosovo, având ca zonă de prioritate lagunară Delta Dunării. Are un personal bine pregătit, capabil să își construiască adăposturi, să își procure hrana în funcție de zona în care se află și să își împărtășească experiența cu „Cercetașii României”. Pe standul lor poți vedea cum arată arme, precum: SG 553, de origine elvețiană, cu amortizor, calibru 5.56, aimpoint, aruncător de grenade.
Direcția Hidrografică Maritimă, Autoritatea Națională care se ocupă cu activitatea în domeniul hidrografiei și geodeziei și cu mentenanţa farurilor, a expus publicații nautice, machetele farului genovez și al celui de la Constanța. De mare valoare sunt și câteva hărți de navigație actualizate, printre care se află și Harta de navigație maritimă Marea Neagră. Coasta României”, sub direcția lt.cdr. Alexandru Cătuneanu, care a obținut „Medalia de Aur” la Expoziția Internațională de la Paris, din anul 1910. Harta a fost folosită în marina română, până în anul 1952.
Pe standul Academiei Navale poți vedea cum arată un sextant, poți admira un tablou cu noduri și răsfoi revista „Orizonturi marine”.
Nu lipsesc nici obiectele de tehnică militară expuse în vitrinele expoziției.
Expoziția ne demonstrează că marinarii nu sunt numai buni profesioniști în domeniul lor, ci și oameni talentați, creativi, capabili să valorifice potențialul maritim și în alte domenii de activitate.
Astfel, Crăciun Costel, fost maistru principal de marină, din noduri de marină realizează el însuși obiecte hand made, reprezentând lucrări de matelotaj: brățări, timone, pagaie (vâsle), huse pentru sticle, butelcuțe, tablouri A4 și A3.
Alexandru Ghinea, maistru de marină, inițiat în tainele picturii la Facultatea de Belle Arte de la București, membru UAP și al Asociației Artiștilor Dobrogeni, a expus tablouri în ulei, cu picturi marine. Deviza lui este „Termin pictura, atunci când simt că sunt purtat de val, privindu-l”. Grație talentului său a fost denumit „Aivazovski de România” și valurile pictate de el au primit denumirea de „Marea ghinească”.
Expoziția a invitat totodată la călătorie prin intermediul Agenției de Turism „Bibi Vacanța” și s-a înscris în cadrul unor manifestări mai ample, realizate din inițiativa Asociației „Suntem România!”, în colaborare cu Forțele Navale Române, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Consiliul Județean Prahova și cu sprijinul Cercului Militar Ploiești – Baza 2 Logistică „Valahia” Comenduirea Garnizoanei Ploiești.

 

Elena Trifan / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*