◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Evenimente dedicate Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova a organizat, în perioada de 24 – 25 octombrie 2019, o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În context, au avut loc două ceremonii militare de comemorare a eroilor români și depuneri de flori la două dintre Cimitirele Eroilor Români amenajate pe teritoriul Republicii  Moldova.

La data de 24 octombrie 2019, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat la ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare al Ostașilor Români din localitatea Nemţeni (r. Hînceşti). La eveniment, au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, membrii Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, membrii Asociației Culturale Ginta Latină ”EcoLatinie”, reprezentanţi ai autorităţilor locale precum şi locuitorii din satul Nemţeni. Un sobor de preoți condus de Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin, a oficiat un ceremonial religios.

Cimitirul de onoare al  ostașilor români din localitatea Nemțeni, raionul Hâncești, a fost renovat de  Ministerul Apărării Naţionale din România prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi cu sprijinul reprezentanţilor administrației locale. În acest cimitir își duc somnul de veci 82 de militari români și șapte militari germani.

În discursul său, ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ioniță, a menţionat că „iată, peste zeci de ani, în cele din urmă, aici la Nemțeni, avem un cimitir reabilitat. Ziua de astăzi este despre respect, despre curaj și patriotism și despre recunoștință. Este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul. Este despre curaj și patriotism, pentru că întotdeauna un ostaș pune interesele țării deasupra propriilor sale interese. Astăzi am fost alături din România, din R. Moldova, militari și cetățeni de pe cele două maluri ale Prutului pentru a spune că România a fost și este cu R.Moldova în eforturile ei de a se apropia de valorile și standardele Uniunii Europene”.

De asemenea, la data de 25 octombrie 2019, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, şi atașatul român al apărării, militar și aero, col. Cristi Ladaniuc, au participat la o ceremonie militară de comemorare a eroilor români și depuneri de flori la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, membrii Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Un sobor de preoți conduşi de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat un ceremonial religios.

Prezent la evenimentul de la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ioniță, a consemnat faptul că Armata Română și-a cinstit dintotdeauna eroii şi a declarat că „ne-am adunat cu toții, pe de o parte pentru a le mulțumi bravilor soldați pentru sacrificiul depus de-a lungul anilor pentru devenirea României ca stat independent și suveran, și pe de altă parte pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în acest cimitir improvizat unde își dorm somnul de veci bravi ostași români, austrieci, ruși, francezi, cehi, polonezi, care și-au pus dragostea de țară deasupra propriei lor vieți”.

În seara zilei de 25 octombrie 2019, a fost organizată o recepție dedicată sărbătoririi Zilei Armatei Române la care au participat ministrul Apărării al Republicii Moldova, Pavel Voicu, reprezentanți ai ministerului Apărării și ai Marelui Stat Major al Republicii Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat, ai societății civile și ai mass media, personalități de marcă.

Ambasada României în Republica Moldova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *