◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sunt semințele de mere otrăvitoare?

Sunt semințele de mere otrăvitoare? Merele, împreună cu cireșe, piersici și migdale, fac parte din familia Rosaceelor. Semințele de mere conțin substanțe chimice naturale care sunt toxice pentru unele animale. Dar sunt ele otrăvitoare și pentru oameni?

Toxicitatea semințelor de mere

Semințele de mere conțin o cantitate mică de cianură , care este o otravă letală, dar sunteți protejat de toxină pentru că semințele sunt învelite într-o membrană.

Dacă mâncați semințele întregi, ele trec prin sistemul dvs. digestiv neatinse. Dacă mestecați semințele bine, atunci cianura este eliberată din semințe și intră în organism. Vestea bună este că semințele unui singur măr nu conțin suficient de multă otravă pentru a pune în pericol sănătatea unui om.

Cât de multe semințe omoară un om?

Cianura este mortală la o doză de aproximativ 1 miligram pe kilogram de greutate corporală. În medie, o sămânță de măr conține 0,49 mg de compuși cianogeni.

Numărul de semințe pe măr variază, însă un măr cu opt semințe conține aproximativ 3,92 miligrame de cianură. O persoană care cântărește 70 kilograme ar trebui să mănânce 143 de semințe pentru a ajunge la doza letală. Este vorba despre 18 mere întregi.

Alte fructe și legume care conțin cianură

Compușii cianogeni sunt produși de plante pentru a se proteja de insecte și să fie mai rezistente la boli. Dintre fructele (caise, prune, prune, pere, mere, cireșe, piersici), sâmburele de caise amare reprezintă cel mai mare risc. Semințele de bambus și ghimbirul conțin substanțe otrăvitoare, motiv pentru care aceste alimente trebuie să fie gătite înainte de ia fi mâncate.

Fructul ackee sau achee este toxic. Singura parte din ackee care este comestibilă este carnea coaptă din jurul semințelor negre și apoi numai după ce fructele sunt bine coapte și deschise în mod natural.

Cartofii nu conțin glicozide cianogene, dar conțin glicoalcaloide solanină și chaconină. Gătitul cartofilor nu inactivează acești compuși toxici. Coaja cartofilor verzi conține cel mai înalt nivel al acestor compuși.

Consumul de muguri de ferigă cruzi sau preparați necorespunzător pot provoca diaree, greață, crampe, vărsături și dureri de cap. Substanța chimică responsabilă pentru aceste simptome nu a fost identificat.

Ciupercile sunt considerate o delicatesă în multe țări ale lumii în care sunt cultivate în scopuri comerciale. Dar, după cum se știe, există și o familie de ciuperci otrăvitoare.

Mulți cred că există semne clare ale ciupercilor otrăvitoare, cum ar fi un inel pe picior, un miros neplăcut și o culoare strălucitoare. totuși singura modalitate sigură de a distinge o ciupercă comestibilă de una otrăvitoare este de a cunoaște și de a înțelege bine ciupercile.

Deși ciocolata nu este toxică pentru om, ingredientul teobromină, conținută în ciocolată, este periculos pentru câini și pisici. Doar 40 de grame pot provoca otrăviri grave, deci nu lăsați dulciurile de ciocolată într-un loc accesibil pentru animalele de companie.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *