◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Volumul „Vicii vinovate”, o alchimie perfectă între viața de polițist la Narcotice, traficanți și muzică rock

Construit pe eşafodajul unui crime fiction, cu tuşe noir, romanul „Vicii vinovate”, ce poartă semnătura lui Radu Nastasia, este radiografia unei lumi decadente în care adicţia faţă de droguri şi alcool căpătă valenţe nebănuite. Scris într-un ritm alert, captivant, romanul cuprinde scene pline de suspans, situaţii neprevăzute, confruntări violente între bande rivale de interlopi, asasinate şi morţi subite datorate consumului de droguri.

Deși nu a văzut încă lumina tiparului, colectivul „Semne alese” a avut privilegiul să citescă romanul lui Radu Nastasia și vă prezintă în premieră un fragment.

Ca un veritabil scenariu de film cult, romanul beneficiază şi de o „coloană sonoră”  constituită din piese rock ale căror versuri sunt în strânsă legătură cu drogurile, romanul rămânând astfel fidel versurilor din motto-ul din debut: „sex, drugs and rock’ n’ roll”.

Personajul principal, Rene, este un ofiţer de poliţie judiciară care îşi doreşte cu ardoare să se transfere la Narcotice, simţind că aceasta este menirea lui. Momentan, lâncezeşte într-o unitate care nu-i oferă satisfacţia pe care a căutat-o devenind poliţist. Bazându-se pe solidele cunoştiinţe în domeniu, acumulate ca autodidact, acesta îşi ia inima-n dinţi şi se prezintă la o întrevedere cu şeful structurii ce se ocupă cu lupta împotriva traficului de droguri. Recunoscut ca profesionist, dar sever în ce priveşte recrutările de personal, acesta îl supune unui interviu intimidant la care ofiţerul face faţă cu brio, reuşind să-l convingă pe pretenţiosul şef că este omul potrivit, la locul potrivit.

Prima misiune în care este angrenat chiar a doua zi este încununată de succes, personajul principal fiind cel care salvează operaţiunea de la eşec datorită tenacităţii sale, motiv pentru care i se încredinţează cazul în vederea soluţionării. Asta pentru că Rene este duşmanul formalismului şi a lucrurilor făcute de mântuială. El reprezintă tipul de poliţist workaholic, intransigent, implicat până în măduva oaselor în investigaţiile pe care le întreprinde. Nimic nou până aici, majoritatea copleşitoare a politiştilor şi detectivilor sunt cinstiţi şi corecţi, numai că el se luptă cu patimile sale, femeile şi alcoolul. Deşi exagerează uneori, evită în ultima clipă să cadă în abisul viciilor, ca un veritabil antierou hard-boiled.

Romanul „Vicii vinovate” captivează cititorul prin ineditul situațiilor, în care detaliile despre viața de polițist sub acoperire, aflat pe urma traficanților de droguri, se îmbină straniu și fascinează prin stilul presărat cu mesajele cunoscute ale multor piese rock.

Rene are ca hobby muzica. Când e nerăbdător, sau nu pricepe cum stau lucrurile, fredonează piese rock ale căror versuri au ca tematică drogurile. Înzestrat cu simţul umorului, ce poate fi catalogat uneori negru, alteori cinic, foloseşte un limbaj ironic şi spumos, presărat cu numeroase expresii argotice şi de jargon. Vorbitor de limbi străine, susţine dialoguri care se dovedesc esenţiale în aflarea unor indicii valoroase ce vor fi folosite în investigaţiile sale. Locotenentul major Rene nu caută celebritatea, ci să-şi atingă un ţel aproape nemărturisit, cel de a deveni poliţist sub acoperire.

Astfel, personajul se aventurează în lumea plină de riscuri a drogurilor, urmărind  dealeri şi traficanţi care îl pun uneori în dificultate. Dar Rene ştie cum să se poarte în aceste medii, graţie experienţei căpătate la una dintre secţiile de poliţie bucureştene, unde s-a confruntat cu o gamă largă de infracţiuni. Rutinat în soluţionarea infracţiunilor grave, ofiţerul se simte ca un peşte în apă făcând filaj cu propriile mijloace, trăgând cu urechea, efectuând percheziţii şi recrutând informatori, tehnici esenţiale în rezolvarea celor mai dificile cazuri.

În activitatea sa sinuoasă de investigare a infracţiunilor are parte de nenumărate piedici, cazuri complicate garnisite cu cadavre, şicanări, neajunsuri şi trădări. Şi mai este ceva, uneori îşi vâră nasul şi serviciile de informaţii în cazurile sale, instituţii obişnuite să recurgă la tehnici mai puţin ortodoxe cum ar fi traficul de influenţă şi şantajul, care îi provoacă eroului nostru bătăi de cap.

Dar Rene nu abdică de la planul său, îşi face colaboratori din mediile cele mai diverse, conştient fiind că numai aşa poate răzbate, motiv pentru care se implică cu succes şi în ancheta unor crime în serie cărora le-au căzut victime traficanţi periculoşi. Totodată nu ocoleşte coclaurile, gangurile, cartierele rău famate, barurile şi birturile, hotelurile de mâna a doua dar şi cluburile glam în care cei cu posibilităţi financiare se înfruptă din droguri scumpe, pe care le consideră adevărate delicatese.

Milena Ispas

articol intreg: https://semnealese.ro/vicii-vinovate2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *