default-logo

Jurnaliști în Iran: „Un grup de ofițeri îmbrăcați în civil a intrat în casă, ne-au luat cardurile de presă și laptopurile”

Guvernul din Iran își intensifică represiunea împotriva activiștilor și jurnaliștilor. Niloofar Hamedi, un jurnalist iranian, a fost arestat după ce a postat o fotografie pe care a făcut-o cu părinții lui Mahsa Amini îmbrățișându-se într-un spital din Teheran, în ziua morții fiicei lor.
Mohammad Ali Kamfirouzi, avocatul lui Hamedi, a postat pe Twitter vestea arestării clientului ei și a confirmat că se află în izolare în închisoarea Evin, unde se află. De atunci, cel puţin 40 de jurnalişti au fost arestaţi în Iran, potrivit unui raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
CPJ a evidențiat cazul Yaldei Moaiery, un fotojurnalist care scria pe Instagram dintr-o dubă care a dus-o la închisoare, care a spus că a fost bătută și arestată pe 19 septembrie, în timp ce relata despre protestele de la Teheran. Site-ul de știri independent IranWire a raportat că Moaiery a descris condițiile din închisoarea pentru femei Qarchak, la sud-est de Teheran, drept „oribile”, cu peste 100 de femei, înghesuite într-un spațiu îngust.
Aferin*, un reporter din Teheran, a fost percheziționat de autorități. „Nu am protestat și nici nu am distribuit o postare pe rețelele mele de socializare de când am aflat despre moartea lui Jina. Singurul motiv pentru care m-au suspendat este că mi-au plăcut unele postări de pe Twitter. După ce editorul meu m-a avertizat, chiar mi-am șters profilul de pe rețeaua socială. Dar pe 29 septembrie, un grup de ofițeri îmbrăcați în civil a intrat în casa mea și a colegului meu. Ne-au luat cardurile de presă și laptopurile. Mi-au luat chiar și telefonul, care mi-a fost dat prin actul meu oficial de presă. Au luat o grămadă de hârtie, care nu avea decât notițe mâzgălite. Am un al doilea telefon personal și așa am aflat că arestau jurnalişti care au scris despre proteste.”, a spus Aferin, care este citat de The Guardian cu numele schimbat.
Cele mai recente cifre din Iran pentru Drepturile Omului indică faptul că cel puțin 201 de persoane, inclusiv 23 de copii, au fost ucise în reprimarea protestelor. Deși guvernul a anunțat că investighează decesele civililor, grupurile pentru drepturile omului spun că represiunea s-a intensificat. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*