default-logo

Viitoarea Uniune Europeană a Sănătății prinde contur

Consiliul European a adoptat trei regulamente finale care completează proiectul Uniunea Europeană a Sănătății. Reglementările, considerate „pilonii centrali ai Uniunii sănătății”, vor intra în vigoare în noiembrie, relatează EURACTIV.
Elementele de bază ale proiectului sunt Regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave asupra sănătății, Regulamentul privind mandatul prelungit al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Regulamentul-cadru de urgență, pentru a oferi informații suplimentare și competențe către Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA). „Pilonii centrali ai Uniunii Europene a Sănătății sunt acum în vigoare”, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat de presă, adăugând că acestea sunt „instrumente suplimentare pentru a reacționa rapid și a răspunde la crizele de sănătate emergente, în mod decisiv și cu unitate”.
Pe lângă cele trei noi Regulamente, Regulamentul privind mandatul prelungit al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este în vigoare din luna martie a acestui an.
Cele patru reglementări formează pachetul Uniunii Europene a Sănătății, care a fost prezentat pentru prima dată de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, ca răspuns la pandemia de COVID-19.
În caz de urgență, un comitet de criză în sănătate va coordona acțiunile Consiliului, Comisiei, organismelor UE și statelor membre pentru a asigura furnizarea și accesul la contramăsuri medicale relevante. Consiliul va fi compus din Comisie și câte un reprezentant din fiecare stat membru. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*