◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Biblioteca Revistei Curtea de la Argeș

Seniori ai culturii, vol. I, Editura Tiparg, Piteşti.

Cuvânt înainte

Această cartea este un omagiu adus unor mari personalităţi ale culturii române, contemporani cu noi care sunt deja „clasici”, ocupă locuri definitive în Panteonul spiritualităţii româneşti. Au fost numiţi „seniori ai culturii” în rubrica din revista Curtea de la Argeş (tipărită, dar şi disponibila pe web, la adresa www.curteadelaarges.ro) unde au fost pe rând prezentaţi şi de unde sunt reluate paginile care urmează. Mai sunt reunite aici şi prezentările făcute în revistă unor proeminenţi oameni de cultură din Basarabia (la rubricile „Podul de reviste” şi „Istoria de lângă noi”).

Un omagiu, deci. Nu un dicţionar, nu un volum de tip who is who. Nici vorbă de intenţii acoperitoare. Numai 35 de personalităţi, seniori ca vârstă (în revistă au apărut şi portrete ale altor mari oameni de cultură, care nu au fost incluşi în volum, mai tineri fiind, chiar dacă nu neapărat la prima tinereţe). Revista va continua prezentarea elitei culturale româneşti, alte volume vor consemna alte personalităţi – de aceea, cel de faţă este considerat, optimist, vol. I.

Nu toate textele apărute în revistă au fost reluate aici. Au fost omise, de exemplu, citatele din interviuri sau din articole sau cărţi ale celor prezentaţi. Implicit, prezentările nu sunt uniforme-unitare; uneori se vorbeşte despre o carte, alteori se face un portret mai general al celui/celei în discuţie. Avem aici doar o introducere, o invitaţie la o mai bună cunoaştere.

Ordinea este cea alfabetică, nu cea a apariţiei în revistă.

Este reprodusă, la paginile imediat următoare şi o „prefaţă” a rubricii, apărută ca editorial al revistei, în numărul 25 al acesteia, din decembrie 2012, care încearcă să explice intenţiile demersului de faţă.

Cartea de faţă este o carte colectivă. Mulţumiri se cuvin tuturor autorilor de articole din revistă, coautori acum la volum. Lângă fiecare titlu este indicat autorul şi, la sfârşit, luna apariţiei în revistă. Mai ales în cazul personalităţilor din Basarabia, unele texte au fost publicate mai întâi în volume omagiale apărute la Chişinău; de fiecare dată, sunt indicate referinţe precise.

Pentru membrii Academiei Române, dacă nu se specifică altfel, informaţiile bibliografice sunt reluate aproape de fiecare dată după Dorina N. Rusu, Dicţionarul membrilor Academiei Române. 1866-2010, Ed. A II-a, revăzută şi adăugită, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2010 (fără a face actualizarea necesară).

Mulţumiri se cuvin şi Editurii Tiparg, Piteşti, pentru deschiderea acestei serii de cărţi, care doreşte să dea durată, în biblioteci, construcţiei culturale pe care revista Curtea de la Argeş şi-a asumat-o.

*

Chiar în timpul editării acestui volum, pe 24 februarie 2014, a plecat spre scenele din ceruri baritonul Nicolae Herlea, iar pe 27 martie, ne-a părăsit şi scriitorul George Astaloş. La 29 decembrie 2013 a încetat din viaţă şi Eugeniu Grebenicov, „omul cu nume de stea”, omagiat în martie 2012 şi februarie 2014. Amintirii tuturor, o respectuoasă plecăciune.

 Acad. Gheorghe Păun, Curtea de Argeş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *