default-logo

Proiect de suflet al UZPR la Gorj

S-au aliniat astrele de așa natură într-o săptămână  (16 – 20 noiembrie 2020), încât gândul a devenit faptă la Târgu Jiu. Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dl. Doru Dinu Glăvan, și-a făcut timp să vină în orașul lui Brâncuși cu vești și proiecte frumoase. În primul rând, s-au rezolvat aspectele organizatorice legate de conducerea filialei Gorj-Mehedinți. În prezența unui număr mai redus de membri UZPR (din cauze pandemice, evident), coordonatoarea filialei Gorj-Mehedinți, Adina Andrițoiu a fost desemnată pentru funcția de președinte, iar Ovidiu Popescu, pentru funcția de secretar. Se alătură consiliului de conducere, jurnalistul Teodor Abagiu din Dr. Tr Severin. Președintele UZPR a înmânat acestora câteva însemne aniversare, emise cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a uniunii de breaslă a jurnaliștilor români: medalia aniversară, insigne și brelocuri. Au fost discutate, de asemenea, probleme legate de diseminarea informației puse la dispoziție de către UZPR, către membrii filialei, dar și către ceilalți jurnaliști care doresc să devină membri. Principalii vectori de informație sunt importantele publicații editate de Uniune: ziarul cu apariție bilunară „Certitudinea”, revistele „Cronica Timpului” și „UZP”.

Odată chestiunile organizatorice și de comunicare rezolvate, echipa constituită ad-hoc a trecut la lucrurile care ne aduc bucurie tuturor: proiectul cultural „Odă lui Brâncuși”, pe care l-am primit ca pe un nesperat cadou în prag de sărbători interzise. Într-un timp extrem de scurt, pornind de la o idee lansată telefonic la începutul lunii, am ajuns la momentul filmărilor cu artistul Sergiu Cioiu. Cei mai în vârstă și-l amintesc pe actorul și interpretul din anii ’60 și ’70, căruia compozitorul Alexandru Mandy i-a încredințat multe dintre piesele sale. Între acestea, trei inspirate de operele brâncușiene de la Târgu Jiu: „Poarta Sărutului” (1967), „Masa Tăcerii” (1972) și „Coloana Infinitului” (1979). Sergiu Cioiu trăiește de aproape patru decenii în Canada, dar revine periodic în țară. De altfel, domnia-sa a mai făcut cunoștință cu publicul iubitor de cultură din Târgu Jiu în urmă cu patru ani, atunci când a susținut un mic recital la Biblioteca Județeană „Christian Tell”.

De data aceasta, parteneri în proiect sunt Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Asociația Acasă la Brâncuși și Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. Filmul realizat în aceste zile va fi oferit instituțiilor administrației publice locale, putând fi folosit atât la promovarea „Căii Eroilor” ca obiectiv cultural și turistic, cât și ca potențial imn cultural al municipiului. De asemenea, va fi difuzat prin intermediul membrilor UZPR în rețeaua mass-media națională, televiziuni naționale și regionale, evenimente culturale în țară, dar și în alte țări precum Austria, Belgia, Italia, Franța, SUA, Canada, Australia și altele.

Desigur, acest proiect ar fi fost greu de dus la îndeplinire atât de repede fără implicarea directă a primarului Municipiului Târgu Jiu, Marcel-Laurențiu Romanescu. Discuția purtată între președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan și primarul Marcel Romanescu a configurat termenii unui parteneriat care va continua și după încheierea proiectului „Odă lui Brâncuși”. Interviul poate fi vizionat la secțiunea UZP TV. La reușita proiectului a contribuit echipa tehnică formată din Andrada și Ovidiu Zanfir, Maria Bokor și Alexandru Andrieș.

 

Adina Andrițoiu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.