◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Industria de armament din estul Europei produce „la foc continuu”

Industria armelor din Europa de Est produce arme, obuze de artilerie și alte provizii militare într-un ritm nemaivăzut de la Războiul Rece, iar guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Statele Unite și Marea Britanie au acordat cel mai direct ajutor militar Ucrainei între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Polonia fiind pe locul trei și Republica Cehă pe locul nouă. Unele țări din fostul Pact de la Varșovia văd ajutorul acordat Ucrainei ca pe o chestiune de securitate regională.

Dar unii analiști consideră că în ecuație intră și noi oportunități pentru industria de arme din regiune. „Ținând cont de realitățile războiului în curs din Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din export în următorii ani”, afirmă Sebastian Chwalek, CEO al PGZ, din Polonia, rețea deținută de stat care controlează peste 50 de companii care produc arme și muniție – de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot – și deține participații în multe altele. PGZ plănuiește să investească până la 8 miliarde de zloți (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublul obiectivului său de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters.

Și alți producători din Slovacia și Republica Cehă cresc capacitatea de producție și se întrec în a angaja lucrători, notează EURACTIV. În timpul comunismului, fabricile mari din Cehoslovacia, al doilea cel mai mare producător de arme al Pactului de la Varșovia, din Polonia și din alte părți din regiune au menținut oamenii angajați. „Republica Cehă a fost una dintre puterile exportatorilor de arme și avem personalul, baza materială și liniile de producție necesare pentru a crește capacitatea”, a declarat ambasadorul NATO Jakub Landovsky, pentru Reuters.

Prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 și extinderea NATO în regiune au împins companiile să se modernizeze, dar „ele pot încă produce rapid lucruri precum muniție care se potrivește sistemelor sovietice”, explică Siemon Wezeman, cercetător la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, citat de EURACTIV. Ucraina a primit aproape 50 miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) în arme și echipamente de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului ceh al Apărării, Tomas Kopecny. „Majoritatea populației cehe își amintește încă vremurile de ocupație rusă a țării noastre înainte de 1990 și nu vrem să avem trupe rusești mai aproape de granițele noastre”, afirmă purtătorul de cuvânt Andrej Cirtek. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *