◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Situația presei de limba română din Transcarpatia, discutată la Slatina

La Slatina a avut loc o întâlnire de suflet cu mass-media din regiunea Transcarpatia la inițiativa reporterului Radio România Actualități Adrian Marchiș și a președintelui UZPR,  Doru Dinu Glăvan.

La această întâlnire organizată în  incinta primăriei  din localitate, jurnaliștii au fost  primiți de primarul localității Gheorghe Uhali, și nu la Centrul  Informațional al Românie, cum ar fi  fost logic. La întâlnire a participat  consulul Consulatului României la Slatina(Solotvino),  domnul Florian Grațian Pârvu, jurnalistele din redacția româna de la  SPA”CNTU” filiala Transcarpatia, președintele UIR”Dacia” jurnalistul Ion Botoș, președintele Asociației „George Coșbuc”, Ruxandra Opriș, președintele Asociației „Dragoș Vodă”, colaboratorul Radio „Sighet ” domnul Ion Huzău, de asemenea au fost invitate  și profesoarele de limbă română din Slatina, doamnele Ana Pulisca și Maria Alb. Oaspeți din România au fost Adrian Marchiș reporter  de marcă, primul care  i-a regăsit în istorie pe românii din Transcarpatia  și a realizat emisiuni despre  noi,  jurnalistul  Adrian Năsui de la Graiul Maramureșului,  Miron Manega  scriitor, gazetar.

Președintele UZPR ne-a povestit pe scurt despre UZPR,  sarcinile și preocupările  jurnaliștilor, despre  viziunea  jurnaliștilor profesioniști din România  asupra prezentului  și viitorului presei independente din țară și din afară.  Anul acesta Uniunea Ziariștilor Profesioniști  împlinește  100 de ani de la fondare. Meseria de jurnalist trebuie să respecte toate standardele profesiei și doar cei devotați ating scopul prin muncă. Ei au membrii nu doar în țară  dar și în diasporă și comunitățile istorice. Ei pot să sprijine presa noastră prin puterea cuvântului scris. Doru Dinu Glăvan, un reporter cu renume în România și nu numai,  a accentuat: „Avem obligația ca Uniune de utilitate publică și creație jurnalistică să facem un fel de activități , meseria de jurnalist este una de utilitate publică,  iar organizația profesională are și ea obligația daca obține aceasta, către publicul larg. Așa cum 80% dintre scriitorii români au fost gazetari.”

Din puținul timp acordat presei domnul consul al Consulatului României la Slatina( Solotvino), Florian Pârvu ne-a confirmat susținerea din partea lui: „Mă onorează această invitație, am vrut să fiu alături de dumneavoastră, îmi cer mii de scuze că nu pot participa pentru că e o lună  extrem de încărcată cu multe întâlniri,  dar sunt alături de dumneavoastră și încerc să va spun că e un moment în care într-adevăr aveți posibilitatea să  vorbiți și cu jurnaliștii de expresie românească de aici din Transcarpatia. Avem figuri proeminente printre noi, domnul Botoș,domnul  Huzău și toți ceilalți”.

O mare atenție s-a atras asupra situației în care se află redacțiile emisiunilor în limba română de la Companiile Publice a filialelor din Transcarpatia și Cernăuți. Au fost adus la cunoștință toate obstacolele cu care se confruntă acum. Aceste redacții riscă să dispară în urma „reformei” audiovizualului public.

 „Noi nu ne plângem, să ne înțelegeți corect, noi știm că suntem instituție de stat și statul ucrainean trebuie să ne susțină în tot ceea ce facem în numele spectatorilor noștri,  suntem cetățeni loiali ai statului, contribuabili, dar în același timp  dorim ca Patria-mamă  sa ne audă și să ne susțină, măcar atât, să ni se respecte drepturile la  cuvânt în limba  maternă. Dorim un tratament similar cu cel  de care se bucură minoritățile naționale  din Europa, în special din România”, acesta este mesajul jurnaliștilor români din Transcarpati, care au solicitat susținere din partea UZP din România.

Ni s-a promis multe, dar, au replicat reprezentanții – noi nu suntem instituție de stat. Decizia aparține organelor guvernamentale, care ar trebui să găsească instrumentele necesare  de  ameliorare a situației. Noi am rămas cu promisiunea. Iar ea în România ca și umblatul pe jos e gratuită. Am sperat ca la această întâlnire  să se spună despre  cei 52 de ani de activitate  a redacției emisiunilor în limba română de la Ujgorod și necesitatea de a păstra redacția, având în vedere impactul emisiunilor realizate în acești ani asupra comunității românilor din dreapta Tisei.  Dar s-a vorbit repede, în grabă, toți au fost  preocupați de alte  probleme, iar noi, cu un gust amar  ne-am reîntors la Ujgorod pentru  ca încă odată în spiritul unui popor latin, precum suntem, să ne uităm în curtea vecinului, la maghiari și să-i vedem uniți, deciși să lupte până în pânze albe pentru dreptul la cuvânt. Vivat, crescat, floreat!

Georgeta MARINA, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *