Argeș: Balul Gospodarilor la Lerești

Ca în fiecare an,  locuitorii din comuna argeșeană Lerești, așezare aflată la poalele Munților Iezer din zona Muscelului, organizează  în preajma sărbătorii de Dragobete manifestarea „Balul Gospodarilor”. 

Într-un anunț al primăriei se menționează că  „Balul este dedicat tuturor lereștenilor care doresc să petreacă o seară pe cinste, așa cum se petrecea acum 100 de ani!” 

Evenimentul, ajuns la cea de-a patra ediție, v-a avea loc  în sera de sâmbătă, 29 februarie la Căminul Cultural.  Deoarece se dorește păstrarea tradițiilor și mai ales, a portului popular muscelean, condiția obligatorie pentru participarea la bal este purtarea veșmintelor populare tradiționale ale zonei.

Primarul localității, Marin Toader, spune că localnici sau vizitatori sunt invitați la o petrecere de neuitat, în care tradiția și voia bună se vor împleti adânc în sufletele iubitorilor de folclor.

„A fost odată în Lerești,
Și vrem din nou să fie,
Întors din vechile povești,
Bal plin de veselie”

Cu acest îndemn, autoritățile locale din comuna argeșeană  îi invită pe toți iubitorii dansului și cântecului popular la „Balul gospodarilor”, o manifestare care se dorește un arc peste timp, în care să se adune la un loc generațiile de ieri și de azi.

Artiștii locali, ori invitați ai organizatorilor, vor încerca să-i încânte cu melodii din zona Muscelului. „Totodată jocurile străbune precum horă, sârbă, ungurica și „brâul ăl bătrân”, așa cum doar la noi se cântă și se joacă vor face să se prindă roată tineri și bătrâni din acestă vatră folclorică muntenească”, mai spun organizatorii balului.

Poveștile celor mai în vârstă și alte surprize vor aduce balului trăirea de altădată.

   Constantin PAŞOL
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.