◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Sărbătorire la Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Craiova

La biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a avut loc, luni, 17 februarie, un remarcabil eveniment, destinat sărbătoririi unui ziarist și scriitor cu activitate bogată și cunoscută în zona Olteniei, Nicolae Băbălău, care a lansat o nouă carte, cea de a douăsprezecea, în contextul sărbătoririi a 45 de ani de la publicarea primului text jurnalistic și 40 de ani de la ieșirea de sub tipar a primei sale cărți.
Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Craiova, împreună cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor și cu instituția gazdă, sub egida Consiliului Județean Dolj, au organizat o manifestare complexă, care a constat în lansarea cărții Întâmplări și peripeții din călătorii, o expoziție cu extrase din articolele de presă publicate de-a lungul timpului, precum și o expoziție cu exemplare din cărțile sărbătoritului.
Nicolae Băbălău s-a născut la 17 februarie 1948, în localitatea Șiroca, din județul Mehedinți. A urmat un traseu sinuos și dificil, ca mulți dintre copiii proveniți din mediul rural, dar a ajuns să se afirme ca jurnalist și, mai apoi, în calitatea de scriitor.
A fost redactor-corespondent al ziarelor Scânteia și Adevărul pentru județul Dolj, dar și colaborator al altor ziare centrale (Național, Scânteia Tineretului), precum și al posturilor de radio România Actualități sau Radio Oltenia Craiova. Mai mulți ani, Nicolae Băbălău a fost director al bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”, iar colectivul de aici are și acum o bună impresie despre anii cât l-a avut în fruntea sa.
O bună parte dintre creațiile sale literare și-au găsit locul în paginile unor reviste precum Luceafărul, Ramuri, Scrisul Românesc, Adevărul literar și artistic, Mozaicul. Dintre titlurile volumelor pe care le-a publicat notăm: Noaptea cea mai lungă a Craiovei (1979, în colaborare cu Lucian Triță și Vasile Gavrilă), Amurgul se lăsase în zori (1983), Iubire ucisă (1986), Golgota mântuirii (1988), Întoarcerea fiului… povestitor (2002).
Manifestarea a stârnit un interes deosebit, sala „Dinu C. Giurescu” a bibliotecii dovedindu-se neîncăpătoare. De o atenție aparte s-a bucurat săbătorirea și din partea colegilor din presa scrisă și audio vizuală.
Cartea lansată cu acest prilej, Întâmplări și peripeții din călătorii, cuprinde în cea mai mare parte impresiile autorului dintr-un pelerinaj la locurile sfinte din Israel, completat cu o altă călătorie, tot pe teme religioase, la Meteora, în Grecia, dar și cu câteva eseuri din călătorii efectuate cu alte prilejuri, ca jurnalist, în Italia, Spania sau Franța. Partea cu cea mai mare pondere din lucrare, pelerinajul din Israel, este, deopotrivă, un reportaj de călătorie, augmentat însă, consistent, cu trimiteri la elementele de religiozitate ale satului din copilăria autorului, precum și cu aspecte din actualitatea imediată. Despre carte și despre autor au vorbit preotul Mihalache Tudorică, scriitor și jurnalist, Ioan Lascu, președintele filialei Craiova a Uniunii scriitorilor, Mircea Pospai, președintele filialei UZPR „Tudor Arghezi” Craiova (care a și moderat manifestarea), scriitorul și ziaristul Ion Munteanu, poetul Florea Miu. Autorul a dezvăluit, bineînțeles, multe dintre punctele de interes ale îndelungatei sale cariere, precum și gândurile care l-au determinat să scrie cartea trimisă acum către cititori.
Un moment remarcabil l-a constituit lectura unor fragmente din cartea lansată, de către cunoscutul actor craiovean Emil Boroghină.

Rodica Păvălan, Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Craiova
Fotografii: Gigi Catană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *