◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Șezătoare de Dragobete în Argeș

„Coasem, țesem și împletim, și-apoi hora o pornim
Sâmbătă pe înserat, facem șezătoare-n sat!”
 Sub acest generic sărbătoresc o parte dintre argeșeni Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români.
  
Sâmbătă, 22 februarie, începând cu ora 17,00 în localitatea argeșeană Hârsești din sudul județului, la interferența zonelor folclorice ale Argeșului cu Vlașca, Oltul și Teleormanul, va avea loc „Șezătoarea satului”.
Conform directorului Căminului Cultural, prof. Loredana Costache, în satul cu „Doruri de câmpie” (nume pe care-l poartă și ansamblul folcloric local),
vor avea loc mai multe manifestări tradiționale, unele aproape uitate. Rolul acestora este să amintească tinerei generații că și cusutul, țesutul sau împletitul sunt îndeletnicirile cu care au crescut bunicii și străbunicii celor de azi.
Astfel, în sala căminului cultural vor avea loc adevărate ateliere de cusut pe pânză, țesut la război și împletit nuiele, fire de lână sau pănușe (foi) de porumb.
Cei mai în vârstă îi vor învăța pe tineri aceste meșteșuguri, (fără a se inspira de pe telefonul mobil sau rețelele de socializare), ci din ce au învățat de la moșii și strămoșii lor cu ani în urmă.
„Firele împletite ale Mărțișorului simbolizează scurgerea timpului de la începutul Anului agrar și până la următoarea trecere, care va fi peste un an.
Este un fel de talisman, pentru ca purtătorul să fie apărat de cele rele în toate zilele ce se vor scurge”– spune inimoasa directoare a instituției de cultură.  
 Mai mult, aici vor veni și musafiri. Așa că „în ajun de Dragobete, om juca băieți și fete”.
Oaspeții sunt membrii mai multor ansambluri de dansuri populare din zonă.
Amintim Ansamblul „Doruri de câmpie” din comuna gazdă, Hârsești precum și Ansamblul „Murgulețul” din comuna Popești și „Pițigaia” din Stâlpeni, zona Muscelului.
Și cum organizatorii nu s-au lăsat vizitați de oaspeți fără a-i omeni cum se cuvine, le-au pregătit și câteva merinde din zona lor.
Astfel, pe pirostrii vor fierbe la foc domol tuciurile cu sarmale și vor sfârâi tigăile cu cârnați de casă. Primarul și viceprimarul au pregătit deja butoaiele cu țuică de prună și vin de buturugă, iar gospodinele se vor întrece în a-și etala calitățile în a le pregăti celor prezenți, pe loc, delicatese ca la mama acasă: gogoși cu lapte dulce ori clătitele sau papanași cu dulceață și smântână.
Șezătoarea de la Hârsești se va încheia spre miezul nopții cu cântec, joc și voie bună.
 
   Constantin PAŞOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *