◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Apel pentru salvarea presei libere, în limba română, din Serbia!

Ziua în care valorile democratice și jurnalismul liber au murit pentru o perioadă mai lungă

Ceea ce s-a amânat luni de zile, deși mai bine de un an persistă mocnind ca o problemă fulminantă pentru Consiliul Național Român, acum se poate rezuma într-o singură frază: cum să pui stăpânire și cum să disciplinezi conducerea Casei de Presă și Editură Libertatea din Panciova. În această intenție malefică, s-au făcut presiuni, șantaj, asupra președintelui Consiliului de Administrație, scopul final fiind de a se dirija autonomia și libertatea presei, iar existența Casei Libertatea să fie supusă unor îndoielnice interese. Primul pas spre acest țel final a fost făcut pe data de 17 februarie 2020. În acea zi, la modul cel mai jenant, Consiliul Național Român, într-o așa-numită ședință telefonică, a decis demiterea președintelui Consiliului de Administrație și a altor cinci membri ai acestui organ ca și cum ar fi vorba de achiziția unor produse de papetărie, și nu de organul de conducere al celei mai importante instituții mass media pe care au creat-o și păstrat-o generații de scriitori, jurnaliști, publiciști, creatori, sute de angajați ai Casei.

În luna mai, instituția noastră marchează 75 de ani de existență. În acești ani am avut parte și de eșecuri, întotdeauna interesele unora au primat intereselor colectivității, interesele politice deasupra intereslor românilor, însă niciodată, niciodată ca și acum acela care are puterea nu a manifestat atâta aroganță.

Niciodată nu s-a-ntâmplat ca fondatorul, astăzi Consiliul Național Român, să revoce și să numească membrii Consiliului de Administrație (6 din 9) într-o ședință ținută ad-hoc, prin telefon, anunțată duminică (16.02.2020), în orele serii (într-o zi de sărbătoare), iar deciziile cu privire la singurul punct pe ordinea de zi – revocarea și alegerea președintelui Consiliului de Administrație și a încă 5 membri, să fie aduse a doua zi începând cu ora 10,00, fără ca să mai poți veni cu alte propuneri decât cele făcute de președintele Consilului Național Român. Desigur că doar în regimurile totalitare și în Consiliul Național Român e suficient ca în mai puțin de 24 de ore să se impună și împlinească voința unui singur om – a președintelui Consilului Național Român. Despre revocarea Consilului de Administrație nu s-a dezbătut nici în cadrul Departamentului pentru Informare, nici în cadrul Consilului Executiv al Consilului Național, nu există o expunere de motive cu privire la revocarea în procedură de urgență a Consilului de Administrație al cărui mandat, de altfel, ar fi expirat în luna iunie a acestui an. Să revoci membri Consiliului de Administrație, consacrați în domeniile lor de activitate, apreciați în minoritatea română și să impui pe alții care sunt anonimi, pe care minoritatea română nu-i cunoaște, este o umilință de neacceptat. Este bătut cuiul în sicriul libertății de exprimare și a libertății de gândire.

Presiunea politică, actualmente întruchipată prin președintele Consiliului Național Român, vorbește foarte clar că prin aceasta se dorește influența asupra politicii de redactare a ziarului „Libertatea”, tocmai din cauza alegerilor care urmează în primăvara acestui an și astfel, e mai mult decât evident, singurul mijloc de informare publică în limba română, cu o gândire liberă, să fie pus sub controlul direct al partidului de guvernământ. Din experiența acumulată și circumstanțele reale, ne îngrozește gândul că 75 de ani de activitate jurnalistică să fie transformați într-un pamflet politic și toate astea în mai puțin de 24 de ore. Că nu e vorba de un act naiv ne indică și faptul că timp de câteva luni de zile au fost săvârșite presiuni, șantaje, asupra membrilor Consilului de Administrație că li se va prelungi mandatul dacă vor decide schimbarea directorului acestei instituții. În țările democratice aceasta se numește șantaj și trafic de influență și ca atare trebuie sancționate într-un mod corespunzător. Noi însă, credem că este și calea cea mai scurtă ca săptămânalul nostru să se transforme într-un ziar politic de bulevard, iar cei 75 de ani de presă scrisă și instituția în sine, pe care președintele României a decorat-o, în decembrie 2018, cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofițer, în semn de apreciere pentru eforturile importante depuse, de-a lungul timpului, în vederea conservării limbii, obiceiurilor și identității românilor din Republica Serbia, precum și pentru strângerea legăturilor dintre aceștia și România, să se transforme într-o caricatură de cea mai proastă calitate. Să revoci membrii Consilului de Administrație, să-i înlocuiești cu alții, iar printre aceștia s-au rătăcit și unii cărora limba română le este limbă străină, este o jignire adusă jurnalisticii, libertății de exprimare, însă mai întâi de toate instituției noastre. Aceasta este rețeta perfectă prin care libertatea poate fi înlocuită cu totalitarismul, iar întreaga comunitate etnică să fie etichetată, să se transforme într-o gubernie de interese și să fie folosită în calculele politice.

Oare faptele Consilului Național Român, ale cărui gafe, actuala putere, locală și o alta, le susțin, sunt demne de acele libertăți și democrații care în fiecare zi sunt devalorizate? Oare prăbușirea valorilor în numele servilității politice a unui organism azi nesemnificativ – Consiliul Național Român – care prin pasivitatea sa a devalorizat însăși rostul pentru care a fost creat, merită pierderea identității ființei naționale? 

Nu ne rămâne decât să protestăm legat de faptele prezentate mai sus. Facem apel la rațiune, atât a acelor membri ai Consiliului Național Român, aleși de noi, românii din Serbia, pentru a ne reprezenta cu cinste în fața autorităților, care în mod sigur sunt împotriva acestor metode de subminare a libertății presei, cât și față de opinia publică din Serbia și țara mamă – România, să să fiți alături de noi în apărarea valorilor pe care Casa de Presă și Editură Libertatea le-a promovat și le-a consacrat de-a lungul a 75 de ani de existență: librertatea presei și a cuvântului scris.

Pentru minoritatea etnică românească, ziua de 17 februarie 2020 este data la care valorile democratice și jurnalismul liber au murit pentru o perioadă mai lungă. Și nimeni niciun cuvânt să spună!

 

Nicu Ciobanu

www.libertatea.rs

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *