◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

 „MOARTE SOȚILOR CIUTĂ” – cont pe Facebook, dedicat familiei unui ziarist român din Carei

Daniela Ciută din Carei este o  ziaristă care semnalează permanent, în publicația sa online, „Buletin de Carei”, pe lângă știrile obișnuite, locale, toate derapajele primarului udemerist Kovács Jenő și ale echipei sale, de la legile statului român, denunțând atitudinea antiromânească a acestuia.

Conform celor semnalate de „Buletin de Carei”, primarul Kovács Jenő pare să fie alergic la simbolurile naționale ale României. Pe lângă faptul că, sub conducerea sa, nu se alocă fonduri publice pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, primarul le refuză românilor din oraș amplasarea pe domeniul public a unui catarg cu drapelul României. Mai mult, el a eliminat tricolorul românesc de pe tăblițele cu denumirea Primăriei și Consiliului Local Carei, înlocuindu-le cu unele negre, fără tricolorul românesc. Recent, le-am văzut personal (și le-am fotografiat), când am făcut un popas în Carei, în drum spre Oradea. De altfel, în CERTITUDINEA, apare, de luni bune, următorul „ANUNȚ CU CARACTER PERMANENT PÂNĂ LA REGLEMENTAREA SITUAȚIEI! Afront unic în România: PRIMĂRIA CAREI are pe sediu PLĂCI NEGRE, în locul celor oficiale, cu însemne naționale”. Nimeni din guvernul trecut, guvernul actual, Președinția României sau Parlament nu a luat vreo măsură. Probabil, ca să nu se supere UDMR-ul!

În acest timp, în Carei, antiromânismul capătă accente din ce în ce mai amenințătoare. Pe site-ul lui Ilie Ciută, soțul ziaristei, un maghiar cu pretenții culturale, sculptorul  sătmărean László Kóter (membru al UAP) scrie, într-o limbă română aproximativă, următoarele: „Văd că la Carei foarte des încearcă un cuib de vierme naționalist  șovin migrant intern să strică habitatul oamenilor… aici au trăit în foarte bună înțelegere români, maghiari, evrei, șvabi chiar și țiganii… de când democrația asta mare manipulatorii ăștia antisociali ar fi bine să se retragă din viața oamenilor cinstiți” (n.r. expresia „migrant intern” se referă la faptul că Ilie Ciută, soțul ziaristei, este dintr-o altă zonă a țării). Și continuă, adresându-i-se direct lui Ilie Ciută: „Rugați la D.zeu ca cel puțin Careieni încearcă să consideră oameni și nu ciobani ce ați fost la Traian, la turci, la maghiari, căței la Ceausescu… și azi pupincuristi la psd… rămăsițe din Albania, păstori de capre… bineinteles vorbesc numai de jigodii nationaliste care caută mereu contradicții, neintelegere intre etnii. 100 de ani la Carei trăiesc împreună șvabi, maghiari, evrei, câțiva români fără probleme… de cand ati venit voi lingăi, javre, rămășițe ale umanității, faceți circ mereu cu minciuni șovine… în loc să acomodați, încadrați după traditii frumoase, viabile ale Careiului…”.

Atacurile pe Facebook ale artistului plastic László Kóter sunt, de fapt, mai numeroase, dar se învârt, toate, în jurul acelorași idei (dacă pot fi numite idei). Daniela Ciută le răspunde pe site-ul revistei „Buletin de Carei”: „Buna înțelegere între maghiari, evrei, români, șvabi  la care face referire László Kóter a avut mai multe înțelesuri pentru cei la care face referire. Adică șvabii au fost maghiarizați iar românii și evreii au simțit pe pielea lor ce a însemnat conducerea maghiară din perioada 1940-1944. Românii și evreii au fost expulzați  după intrarea trupelor horthyste din septembrie 1940. Mai trăiesc încă unii dintre românii care au fost obligați să își părăsească căminul lor doar pentru vina de a se fi năcut român. La Carei există chiar un Monument comemorativ dedicat celor care au avut de suferit de pe urma atrocităților horthyste  din 1940 […]. Deci istoria nu a fost mereu una romanțată. Dar nimeni dintre cei de azi nu e  vinovat  pentru cele petrecute de-a lungul istoriei, așa că nu trebuie să ne ferim de a discuta deschis unii cu alții.  Însă a  manifesta toleranță și bună înțelegere cu alte naționalități conlocuitoare nu înseamnă a renunța la valorile tale, la  istoria ta, la limba ta maternă și la însemnele tale naționale. Un român nu poate fi numit migrant sau colonist dacă își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta ÎN ȚARA SA! Poate cineva să explice mai pe înțelesul unui artist plastic acest aspect?”.

Tensiunea capătă amploare la Carei, orașul „ultimei brazde” eliberate de armata română de sub stăpânirea horthystă, la 25 octombrie 1944. Un maghiar (probabil unul dintre „suporterii” primarului Kovács Jenő) a deschis pe Facebook un cont intitulat „MORTE SOȚILOR CIUTA” (pentru conformitate, am scris așa, greșit, cum greșit a scris titularul contului).

Continuarea pe Certitudinea.ro

Miron Manega

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *