◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Salonul literar ”Învingător prin artă”, Ediția a IV-a Casa Corpului Didactic Prahova

Sâmbătă, 22 februarie 2020, la Casa Corpului Didactic din Ploiești, sub genericul ”Dragobete cu ochii după fete” s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Salonului literar ”Artă prin educație.”
Activitatea a fost organizată și susținută în parteneriat între Casa Corpului Didactic Prahova, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu” din Ploiești, Editura ”Amurg Sentimental”, Asociația ”Centrul de Învățământ, Arta de a Făuri Omul” – Ploiești și a fost moderată de către Gabriela Alef, poet și profesor al Liceului Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu.”
Manifestarea a fost deschisă de către Gabriela Alef, care și-a exprimat mulțumirea de a avea printre participanți scriitori, poeți, pictori, muzicieni care au debutat în cadrul Salonului literar și au fost prezenți cu producțiile lor artistice la toate edițiile de până acum, cât și poeți care vin pentru prima dată, precum: Mariana Popa, Nicoleta Drăgan Bucșă, Grațiela Avram.
Festivitatea complexă și originală a stat sub auspiciile patriotismului și ale dragostei și a început prin audierea Imnului ”Tot ce-i românesc nu piere.”
Insp.șc. Leonard Cotac a vorbit despre Ziua Internațională a Limbii Materne care a fost proclamată de către UNESCO în noiembrie 1999, în amintirea datei de 21 februarie 1952 când în Pakistan, studenții care militau pentru recunoașterea limbii materne, bangali, au fost uciși de către polițiști la Dhaka, actuala capitală a Bangladeshului.
De asemenea, a prezentat un Proiect Internațional pe această temă, în care este implicat Inspectoratul Școlar Județean Prahova și a recitat versuri de Ion Minulescu.
A urmat un vernisaj de pictură cu lucrări realizate de profesor Carolina Ilie de la Clubul Copiilor Vălenii-de-Munte, despre care Gabriela Alef spunea că ”nu pictează, ci ne predă o lecție de viață a picturii. Lucrările Domniei Sale sunt și de grafică, prin care exprimă sentimente de iubire, frumusețe și candoare. Fiecare linie trasată, fiecare pată de culoare este produsul unui caracter puternic, sensibil.” Au mai expus lucrări actrița Irina Luana Stan de la Teatrul ”Podul” din București și elevi de la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu” din Ploiești.
Flautistul Nicolae Maxim de la Filarmonica ”George Enescu” din București a interpretat piesele muzicale: ”Visare” de Robert Schumann, ”Allegro” de Dinu Lipatti, ”Preludiu” de Vasile Jianu cu recitarea/citirea de poezii erotice.
Arta dramatică a fost reprezentată de elevii: Daria Adam, Tudor Andrei, Larisa Chiriță, Sergiu Gheorghe, Ioana Jaravete de la L.T.A.S. ”Victor Slăvescu” care au interpretat un fragment din piesa de teatru ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.
Au fost lansate cărțile ”Filonul eredității” de Mariana Popa și ”Poemele Nilului” de Grațiela Avram, ambele publicate la Editura ”Amurg Sentimental.”
În ceea ce privește propria creație Mariana Popa a afirmat că prin intermediul scrisului său a intenționat să facă o biografie a sinelui, iar cartea ”Filonul eredității” este dedicată mamei și eroilor neamului.
Scriitorul și editorul Ion Machidon a apreciat, în mod deosebit, valoarea scrierilor de călătorie ale Marianei Popa și îmbrăcarea mesajului în haină metaforică în poezie.
În aprecierea Nicoletei Drăgan Bucșă cartea Filonul eredității ”poate fi descrisă nu doar ca un act de creație minunat, ci ca un spectacol vibrând de minunate trăiri de lumină sau ca izvor nesecat de omenie și de bunătate.”
După cum a afirmat autoarea însăși, cât și scriitorul Ion Machidon, cartea ”Poemele Nilului” a fost scrisă dintr-o ardentă dragoste față de Egipt.
Din cărțile lansate au citit atât autoarele, cât și poetele Gabriela Aref și Nicoleta Drăgan Bucșă.
Participanții au avut posibilitatea de a asculta expunerile teoretice bine documentate despre Dragobete și mitul Zburătorului, prima susținută de către profesor Octavia Crăciun de la Școala Muzicală ”Cristea Zalu” din cadrul Asociației Culturale ”Bucuriile Muzicii” București și a doua de către profesor Laura Opariuc de la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu” din Ploiești.
Recitaluri de poezie realizate de către elevi de la Școala Gimnazială ”Radu Stanian”, Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor Slăvescu”, poetele Nicoleta Drăgan Bucșă și Andreea Cristea, actrița Irina Luana Stan de la Teatrul ”Podul” din București, Adrian Iliescu de la Teatrul ”Ancuța” au alternat cu interpretarea de piese muzicale de către elevii Penică Denisa și Cristian Davidoiu.
Și de data aceasta Salonul literar a reușit să ne impresioneze prin abordarea transdisciplinară, sensibilitatea și talentul cu care a fost prezentat un sentiment general-uman.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *