◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziariștii arădeni din UZPR și-au ales conducerea pentru următorii patru ani

Sala Centenar a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” a găzduit astăzi Adunarea Generală de Alegeri a Filialei „Ioan Slavici” Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Președintele Vasile Filip a fost reales pentru un nou mandat, de patru ani, împreună cu întreaga echipă de conducere: Gabriela Groza (secretar), Daniel Scridon și Lucian Șerban (vicepreședinți). În condițiile în care numărul ziariștilor arădeni care s-au alăturat UZPR  a crescut în ultimul an, filiala având deja 37 de membri, au mai fost aleși doi vicepreședinți, Lavinia Betea și Doru Sinaci, în conducere fiind cooptat de asemenea și Gabriel Constantinescu. Un alt punct aflat pe ordinea de zi a fost alegerea celor doi membri ai filialei care îl vor însoți pe președintele Vasile Filip la Adunarea Generală de Alegeri a UZPR, care va avea loc pe 14 martie, la București. Au fost aleși Lavinia Betea și Vasile Sărăndan.      

În deschiderea ședinței, președintele Vasile Filip a prezentat raportul de activitate, din care spicuim:  „În  urmă cu doi ani, mai exact pe 16 martie 2018, 7 membri UZPR din Arad […] ne-am întâlnit la Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol şi am hotărât să ne constituim în Grup, conform Statutului Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Atunci, la propunerea colegilor, am acceptat funcţia de coordonator  al Grupului până vom îndeplini condiţiile să redevenim Filială (reamintesc faptul că în 7 ianuarie 1994 în Arad a luat fiinţă o filială a UZPR, primul preşedinte fiind ales publicistul Emil Simandan dar, după mai mulţi ani, şi-a încetat activitatea). Din momentul reorganizării ne-am mobilizat cu toţii să convingem cât mai mulţi ziarişti profesionişti din redacţii sau pensionari să vină alături de noi, şi pot să spun că un rol deosebit l-a avut Gabriela Groza care şi-a şi ajutat colegii să îşi întocmească dosarele pentru a fi primiţi în Uniune. Aşa se face doar după câteva luni eram deja înregistraţi ca filială a UZPR. În aceste  condiţii am convocat, pe 22 iunie 2018, o întâlnire în sala ASTRA a Bibliotecii Judeţene «A.D.Xenopol» din Arad. […] Pentru dinamizarea întregii activităţi organizatorice, alături de mine (pentru că am fost de acord să continui până la alegerile la termen), în conducere au fost aleși jurnaliştii Lucian Marius Şerban şi Daniel Pavel Scridon – coordonatori adjuncţi şi Gabriela Groza – secretar. Tot atunci am luat hotărârea că Filiala din Arad a UZPR să poarte numele marelui clasic al literaturii române IOAN SLAVICI – cel mai important scriitor şi jurnalist arădean din toate timpurile, născut pe meleagurile arădene, la Şiria”, a spus Vasile Filip.

Lansări de carte sub egida UZPR

În continuare, acesta a vorbit despre vizitele pe care le-a făcut-o la Arad Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prima pe 13 noiembrie 2018, iar cea de a doua pe 8 noiembrie 2019, când a participat la lansarea a două volume,  „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”, coordonat de Emil Șimăndan și Vasile Filip, și „Baricada din călimară – Fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan”, volum realizat de Geanina Jecalo Iovănescu. „Pentru Filiala Ioan Slavici Arad, 2019 a fost un an de sărbătoare cu multe evenimente importante și activități pe măsură. În primul rând, asemeni colegilor din toată țara, am marcat cum se cuvine centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Tot anul trecut, filiala noastră a împlinit un sfert de secol de existență. Cu acest prilej a fost publicată prima carte dedicată filialei din Arad a UZPR. Este vorba despre volumul «Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR», coordonat de Emil Șimăndan, întâiul președintele al filialei și cu o contribuţie mai mică din partea mea. De asemenea, tânăra jurnalistă Geanina Jecalo Iovănescu a editat o carte dedicată personalității colegului nostru Emil Șimăndan la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani: «Baricada din călimară – Fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan». Ca o încununare a acestor evenimente, pe 8 noiembrie, în sala Sabin Drăgoi a Bibliotecii Județene Arad, a avut loc, sub genericul Convorbiri jurnalistice, o întâlnire a membrilor filialei cu cititorii, întâlnire care a fost onorată de președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan. Manifestarea a cuprins Evocări la Centenar –  în care au fost prezentate momente importante din istoria presei arădene de la Marea Unire până astăzi, lansarea celor două cărți, prezentarea expoziției de fotografie a colegului nostru Virgiliu Jireghie, cu imagini de la sărbătoarea Centenarului, ce a avut loc la Sala Radio din București și un elogiu impresionant pentru breasla jurnaliștilor făcut de președintele UZPR Doru Dinu Glăvan, care, în final, a acordat colegilor Virgiliu Jireghie, Gabriela Groza și Daniel Scridon distincția «Credință și loialitate» din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar Filialei Ioan Slavici Arad – Placheta Aniversară și Medalia de Aur a UZPR”, a mai spus Vasile Filip.

Discuții despre o nouă carte

După alegerea conducerii și a celor doi membri care vor reprezenta jurnaliștii arădeni la Adunarea Generală a Alegeri a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cei prezenți au discutat despre organizarea unei tabere de jurnalism și realizarea unui nou volum care să cuprindă creații ale ziariștilor arădeni. Printre cei care au făcut propuneri în acest sens au fost Emil Șimăndan, Dorin Ocneriu și Lavinia Betea.

 

Lucian Serban / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *