◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Personalități notorii ale neamului românesc!

Maria Tonu la ceas aniversar!
Maria Tonu: Un Om al Scrisului și Culturii românești!
23 martie 1993.Se deschide ușa biroului de la Fondul Carității și Sănătății din Republica Moldova și-n fața mea apare o doamnă tânără și frumoasă, dar îngrijorată. Îi propun să se așeze pe scaun. Mulțumindu-mi, cu o voce timidă se prezintă că-i spune Maria Tonu și a venit de la Țaul, Dondușeni cu rugămintea de a ajuta bolnavii de miopatie ( o formă de boală a sistemului muscular-I.C.) , de care suferă și soțul ei, Vitalie. I-am răspuns deschis doamnei că bolnavii nominalizați vor beneficia de un ajutor material unic, pe când ei au nevoie de o susținere materială și socială permanentă, iar pentru a soluționa problema dată, poate ar fi cazul ca bolnavii de miopatie să-și aibă asociația lor. Fără doar și poate, că i-am promis Mariei Tonu susținerea metodică. Incredibil, dar în câteva zile Maria a și pregătit conferința de constituire a Asociației Bolnavilor de Miopatie, ca după înregistrarea organizației la ministerul justiției să întreprindă o activitate fructuoasă întru soluționarea problemelor primordiale. Bolnavii de miopatie știau că au casa lor în frunte cu Vitalie și Maria Tonu, care au și dus în spate o povară grea. Grație activității prodigioase a acestui cuplu, Asociația Bolnavilor de Miopatie din Republica Moldova a fost recunoscută pe plan internațional. Participarea la un șir de conferințe internaționale de peste hotare și desfășurarea lor în republica noastră au contribuit la procesul de protecție si integrare sociala a persoanelor cu probleme de sănătate. Accesul la informație, studii, angajarea in câmpul muncii, ajustarea serviciilor de îngrijire conform standardelor internaționale (asistent personal), elaborarea actelor normative , în mare măsură se datorează personal Mariei Tonu, care ulterior a fondat și editat revista de profil „Buna Speranță”. Tot dumneaei îi aparține și promovarea accesibilității fizice in locurile si localurile publice (rampe). Aceste procese au avut o rezonanță enormă si susținere totală la nivel de țară. Mai mult, Maria Tonu a făcut tot posibilul, ca în societate să fie exclusă discriminarea persoanelor cu dizabilități, stimulând implicarea familiei, comunității, societății si instituțiilor statale să contribuie plenar la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. În această direcție, au fost organizate o rețea de servicii:Centrul Viața Independentă, Școala de Management, Servicii de Consiliere, Luminițe; Servicii de transport tur-retur spre lucru, instituții de invățământ, dar și călătorii, vizite la rude, îndemnarea preoților si a familiilor înstărite sa viziteze bolnavii din localitate cât mai des și să le ducă daruri de Paști si Crăciun.
Dar, poate cel mai important, a fost schimbată mentalitatea societății care promova modelul medical: ai necazuri fiindcă ești bolnav, problema este in tine, pe modelul social, care oferă șanse și oportunități egale tuturor membrilor societății.
După ce soțul Mariei, Vitalie Tonu, doctor în medicină, a plecat la Domnul, dumneaei a preluat cârmuirea Asociației Bolnavilor de Miopatie, ca s-o conducă cu brio până s-a stabilit în Toronto, Canada. Capacitățile manageriale, Maria Tonu le implementează cu succes și peste ocean, fondând și conducând Comunitatea moldovenilor români din Ontario, Toronto, Canada. Dragostea de carte și frumos o îndeamnă pe poeta Maria Tonu să constituie Cenaclul „Grigore Vieru”, Toronto, Canada , pe care –l conduce mai bine de cinci ani de zile. De menționat faptul că, la Toronto, Maria Tonu a editat volumul 80 de poeme, prilejuit celor 80 de ani de la nașterea poetului nostru national Grigore Vieru. Această culegere antologată cu multă perseverență de către băștinașa noastră Maria Tonu este un unicat editorial, care cuprinde cele mai representative poezii scrise de către poeții români de pretutindeni și dedicate lui Grigore Vieru.
Distinsa doamnă, Maria Tonu, în calitate de cercetător științific este autor şi manager a 25 de proiecte în beneficiul persoanelor cu handicap, autoare a 4 culegeri, 2 broşuri și 32 lucrări științifice despre drepturile persoanelor cu dizabilități, modelele si standardele internaționale din domeniul protecției si integrării sociale a persoanelor cu nevoi speciale, 1 monografie „Rolul mass-media in integrarea socială a persoanelor cu handicap ”, iar ca poetă a semnat mai multe culegeri de versuri, demonstrând lumii canadiene, că talentul român basarabean n-are frontiere :Unghiul cercului (prefaţă: acad.Mihai Cimpoi);  Cerc; Scrisoare pentru bunica; Legământ; Prietenie fără hotare; Nemurele-Rămurele.Tot dumneaei este și coordonatorul cărților Omul şi destinul și Poetul din Stele.
Orice apariție editorială pentru autorul cărții este ca un copil născut pentru părinții lui. Și dacă părinții copilului își botează creștinește odrasla sa la biserică, autorul cărții își lansează creația sa editorială la bibliotecă în fața cititorului, manifestare care este și ea un botez literar. Despre antologia Basarabia Sufletului Meu, ediție bilingvă română-engleză, ce a apărut la editura MediaTon din Toronto, Canada sub oblăduirea scriitorilor Daniel Ioniță și Maria Tonu se vorbea de mult și era foarte așteptată și la Chișinău. Și iată că veni și timpul ca această colecție de poezie din Republica Moldova, însoțită de coordonatorii ediției Daniel Ioniță și Maria Tonu să treacă oceanul și să poposească în fața cititorilor prezenți la Biblioteca Municipală „Onisifor Ghibu”. Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menționat că apariția antologiei „Basarabia Sufletului Meu” este un mare eveniment în viața literară din Moldova și grație coordonatorilor ediției Daniel Ioniță și Maria Tonu, poezia basarabeană română a trecut și oceanul. Despre ideea alcătuirii și editării unei antologii de poezie a scriitorilor basarabeni români a vorbit destul de inspirat poeta și editoarea Maria Tonu, originară din Basarabia, dar stabilită de mai mulți ani cu traiul în Canada, care este și autor a 15 volume (8 cărți de versuri și 7 antologii). De menționat faptul, că Maria Tonu este fondatorul și moderatorul Cenaclului „Grigore Vieru” din Toronto, Canada.
Astăzi, Distinsa Doamnă a Scrisului și Culturii Românești, Maria Tonu, poate fi catalogată pe bune ca o poetă cu har, antologatoare sisifică, activistă civică de anvergură internațională, editoare fructuoasă, bunică, mamă și soție model, familia căreia îi este și cetatea sa!
În aceste zilecompatrioata noastră Maria Tonu împlinește o frumoasă vârstă pe care o va sărbători pe meleagurile îndepărtate canadiene împreună cu prietenii săi din cadrul Comunității românilor basarabeni și al Cenaclului „Grigore Vieru”. Îi dorim mulți ani rodnici!

Ion CUZUIOC / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *