default-logo

Serata „Eminescu, jurnalistul”/ 27 ianuarie 2010

            Dragi prieteni întru Eminescu, odată cu începutul noului an, serata „Eminescu, jurnalistul” se pregătește să împlinească șase ani. Vă mulțumim că ați fost alături de noi în toată această perioadă. Mulțumim, de asemenea, Institutului Cultural Român și Centrului Cultural „Mihai Eminescu” pentru susținere și colaborare.

În deschiderea seratei, doamna Elena Scurtu ne-a urat un an cu multe realizări și împliniri în promovarea valorilor culturale și științifice.

 Doamna Rodica Subțirelu, la bine cunoscuta rubrică „De la Eminescu cetire…, a prezentat un scurt fragment din scrierile jurnalistice eminesciene, din care redăm un citat, de la finalul acestui articol: „…societatea e câmpul schimbărilor vecinice, al luptelor pentru existență și supremație, un bellum omnium contra omnes, statul este regulatorul acestei lupte, el oprește ca aceste puteri, egal de folositoare, să nu se nimicească una pe alta. Societatea e mișcarea, statul e stabilitatea.”

Apreciatul medic cardiolog, în țară și la nivel european, poet, actor, conf.dr. Corneliu Zeana, călător neobosit, unde adevărat Marco Polo al timpului nostru, ne-a vorbit despre „Trezirea dragonului”, într-o Chină care uimește lumea prin istoria și contemporaneitatea ei. Volumul, recent apărut, s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea cititorilor.

Doamna Evelyne Maria Croitoru, membru al Uniunii  Scriitorilor din România, fondatorul și editorul „Platformei de Comunicare, Atitudini Contemporane”, poetă, eseistă, o prezență remarcabilă în cadrul unor conferințe, mese rotunde, evenimente culturale și sociale, răsplătită pentru activitatea culturală cu multe premii și diplome de excelență, ne-a evocat importante aspecte din activitatea jurnalistică și literară a lui Mihai Eminescu.

Profesorul de istorie Viorel Speteanu, editor remarcabil, veritabil „scotocitor” al arhivelor și documentelor istorice, a prezentat auditoriului un documentat expozeu despre „Alexandru Ioan Cuza și Unirea. Rolul femeii în realizarea Micii Uniri”.

Actrița Doina Ghițescu ne-a emoționat, ca de obicei, rostind, cu glasu-i inconfundabil, din lirica marelui poet.

În finalul seratei, Teatrul NOSTRUM a prezentat savuroasa comedie „Reabilitarea fațadei” a autorului francez Jean Michel Besson, traducerea aparținându-i doamnei profesor Virginia Udatu. Actorii trupei: Mariana Anghel, Daniel Neguț, George Vlaicu și Daniela Bădescu, prin măiestria jocului artistic, au reușit să creeze o bună dispoziție participanților.

Serata a fost moderată de poeta Rodica Subțirelu, redactor șef al revistei „Cronica Timpului”.

Mihaela Rusu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*