default-logo

EVENIMENT UZPR

Lansarea  cărții „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut” la UZP TV

Joi, 28.01.2021, în studioul UZP TV al  Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a avut loc lansarea cărții „O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut”, a tânărului istoric Octavian D.Țâcu din Basarabia. La eveniment au participat istorici, diplomați și ziariști de pe ambele maluri ale Prutului: Bogdan Bucur, Constantin Corneanu, Ion Constantin,  Ioan Popa, Iuliana Gorea Costin, Mihai Gribincea, Miron Manega etc.
Cartea este, de fapt, o reeditare revăzută cu multiple completări a aceleiași cărți, apărută în 2019. 

În această nouă ediție autorul a dedicat un capitol separat evoluției / involuției relațiilor diplomatice dintre cele două state românești după  anul 1989. 

Cartea abordează teme sensibile, evitate de obicei de istoricii oficiali din motive de „corectitudine politică”: românii din regiunea transnistreană până la 1791, rusificarea și deznaționalizarea românilor, pogromul evreiesc din 1903 și antisemitismul țarist din Basarabia, acțiunea subversivă sovietică și subminarea autorității românești în Basarabia, moldovenismul și moldovenii sovietici, teroarea și represiunile sovietice în Transnistria, holocaustul în Basarabia și Transnistria etc.

Moderatorul întâlnirii a fost Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, care l-a felicitat pe autor pentru lucrarea de excepție și l-a încurajat să-și continue misiunea, deloc ușoară, de trezire a conștiinței naționale. 

O idee interesantă, în cadrul întâlnirii, a fost formulată de prof. univ. Bogdan Bucur, care a demonstrat că există posibilitatea unei uniri de facto a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin constituirea unor ministere comune: Ministerul Culturii și Ministerul Educației. 

La final a vorbit d-na ambasador Iuliana Gorea Costin, cea care a intermediat realizarea evenimentului la sediul UZPR. Domnia sa și-a exprimat bucuria reușitei acestei întâlniri culturale, făcând o scurtă trecere în revistă a evenimentelor comune România- Basarabia realizate împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. 

Mariana Păduraru 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.