◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

UZPR – lansare de carte românească în Spania

Anul Centenar al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România este dublat de o altă celebrare care se desfășoară pe parcursul întregului an 2019: Anul Cărții în România. În acest cadru, UZPR a luat decizia de a trece granițele țării, în perioada 11-14 aprilie, la românii din Spania, pentru un proiect de prezentare și lansare de carte românească. Evenimentul va avea loc în provincia andaluză Almeria și este organizat de o tânără asociație socio-culturală din El Ejido: Asociación Socio-Cultural „Romanați“, condusă de Giani Florescu. Asociația se află acum la al doilea eveniment important. Primul (la care UZPR a fost, de asemenea, partener) a avut loc în perioada 7 – 9 decembrie 2018 și s-a numit „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“.

Așadar, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România va face lansare de carte în Andalucia – Spania, în parteneriat cu Asociația Romanați din El Ejido (inițiator și organizator), începând cu zilele de 11-14 aprilie, în cadrul Târgului de Carte „Feria del Libro”, aflat la ediția a X-a. Proiectul demarat de Asociación Socio-Cultural „Romanați“ are valoare de slogan al asociației și caracter permanent, purtând denumirea generică: „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!“. Acțiunea se va desfășura pe parcursul întregului sezon estival al târgurilor de carte, în Andalucia, Feria del Libro” fiind doar începutul. Uniunea Ziariștilor Profesioniși nu va prezenta doar cărțile propriei edituri sau ale unor membri ai săi, ci și cărți ale altor edituri, specializate în primul rând în literatura pentru copii și cele de cercetare istorică și tradiție românească.

UZPR are o colaborarea constantă și fără termen de „scadență” cu Asociación Socio-Cultural „Romanați“ în acțiunile privind  promovarea la nivel european a imaginii României, a valorilor comunităţilor româneşti din diaspora, precum şi în întărirea legăturilor dintre România şi comunitatea româneasca din Andalucia.

Asociación Socio-Cultural „Romanați“ este o „organizație cu personalitate juridică și naționalitate spaniolă”, având sediul social în provincia Almería. Ceea ce o face diferită de orice alt ONG creat de românii din afara țării e faptul că se declară de la bun început ca fiind o asociație spaniolă (conform articolului 22 din Constituția spaniolă și Legii organice 1/2002, care reglementează dreptul de asociere) și nu-și arogă nicio pretenție de reprezentativitate guvernamental sau oficială din partea României. Este o inițiativă personală de grup, care pornește de la următorul considerent: generațiile care se vor naște în Spania, în Andalucia, de exemplu, nu vor mai fi români. Dar nu vor fi încă nici spanioli, căci incubația unei noi identități nu se desăvârșește într-o singură generație. Giani Florescu, președintele asociației, și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, să țină trează conștiința identitară de român, în Almeria, cu accent pe „conștiința oltenească de Romanați”, ca formă particulară, specifică a identității noastre.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ca și editurile și cărțile expuse la „Feria del Libro”, vor fi reprezentate (și prezentate), la El Ejido, de Miron Manega.

U.Z.P.R.

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *