◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

China alocă miliarde de dolari acaparării pieței media din Pacific

Pe măsură ce China caută o influență mai mare în Pacificul de Sud, manipularea instituțiilor de știri locale are un impact tot mai grav asupra independenței presei. Majoritatea organizațiilor media din Pacific se luptă din punct de vedere financiar, mulți jurnaliști și-au pierdut locurile de muncă, iar China le oferă o modalitate de a supraviețui – cu prețul libertății presei, scrie Australian Strategic Policy Institute. Și nu este vorba doar de asistența financiară „fără condiții”, ci și de vizitele „de învățare” în China pentru jurnalişti, cu răspândirea unui model media autocratic. Ca urmare, mai mulți jurnalişti proeminenţi şi directori de presă spun că liderii din Pacific copiază tacticile mass-media chineze şi îi opresc să-şi facă treaba.
China încearcă să influențeze mass-media din întreaga lume, inclusiv zece națiuni insulare din Pacific. Beijingul a cheltuit aproximativ 6,6 miliarde de dolari în 13 ani pentru a-și consolida prezența media global, preluând frecvențele emițătoarelor cu unde scurte ale Radio Australia în Pacific. Mai mult, serviciul național de televiziune al Chinei este pe cale să înceapă să transmită prin satelit în Vanuatu.
Federația Internațională a Jurnaliștilor a avertizat, într-un raport, că jurnaliștii străini au fost atrași de programele de schimb, de oportunitățile de a studia în China, de turneele și de ajutorul financiar pentru instituțiile lor de presă. Beijingul oferă, de asemenea, conținut gratuit în ziarele străine, iar ambasadorii scriu articole de opinie pentru presa locală.
Documentul a mai a constatat că jurnaliştii cred adesea că mass-media din țara lor este suficient de puternică pentru a rezista acestei influenţe, dar un sondaj global sugerează că nu este deloc așa, iar China încearcă să remodeleze mass-media din întreaga lume. Aceste încercări depășesc simpla relatare a poveștii Chinei, întrucât acest tip de conținut subminează adesea normele democratice, erodează suveranitatea națională, slăbește sustenabilitatea financiară a presei independente și încalcă legile locale, consideră Sarah Cook, director de cercetare pentru China, Hong Kong și Taiwan la Freedom House.
Există tot mai multe dovezi din Pacific cu privire la impactul campaniei mondiale a Beijingului, în special în Insulele Solomon și Vanuatu. Situația jurnaliștilor din Insulele Solomon s-a schimbat rapid de când țara a schimbat loialitatea diplomatică de la Taipei la Beijing, în 2019. Libertatea presei s-a deteriorat, iar jurnaliştii spun că patronii îi iau acum „temele” din China.
Media sunt vulnerabile la ofertele de ajutor financiar; mulți jurnaliști și-au pierdut locurile de muncă, iar alții nu au fost plătiți de luni de zile. În timp ce mass-media se luptă să supraviețuiască, ambasadorul Chinei oferă sprijin, cum ar fi mai multe călătorii în China și donații, inclusiv două vehicule pentru Solomon Star, plus întreținerea tipografiei ziarului. În experiența altor mass-media, aceste oferte sunt adesea urmate de presiuni de a adera la poziții editoriale congruente cu cele ale ambasadei Chinei.
În timp ce unii jurnaliști rezistă presiunii și au o linie puternică, alții sunt vizați de China cu recompense pentru „prieteni”.
Dacă, pe de o parte, ambasadele chineze din Pacificul de Sud sunt active pe rețelele de socializare – în Insulele Solomon, site-ul Facebook al ambasadei include comunicate de presă comune cu guvernul și articole de la instituțiile de știri oficiale chineze, pe de altă parte,
o jurnalistă independentă s-a mutat în Australia după ce investigațiile ei privind relația dintre prim-ministrul Manasseh Sogavare și un om de afaceri chinez au dus la hărțuire din partea poliției. Iar jurnalistul din Papua Noua Guinee, Scott Waide, a fost suspendat de EMTV sub presiunea primului ministru, pentru un articol legat de diplomația chineză. „Guvernele din Pacific au luat lecții de la China în a-și trata criticii folosind reprimări media și intimidare”, a declarat Waide, pentru ABC. Iar un reputat jurnalist din Vanuatu, Dan McGarry, spune că nu are „nicio îndoială că unele guverne din Pacific urmează exemplul Chinei și adoptă disprețul acesteia pentru discursul critic și disidența”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *