◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

MIHAIL KALASNIKOV, UN EROU DEZAMAGIT

Mihail Kalaşnikov este inventatorul celei mai vândute arme din lume AK47 Peste 100 de milioane de exemplare au fost vândute în întreaga lume.

În anul 1935, Kalaşnikov avea 16 ani și primește de la un prieten un pistol Browning care, conform spuselor sale, l-a fascinat. Să deții în anul 1935, în URSS, o armă era o infracţiune pedepsită cu închisoarea.

Întâmplarea a făcut ca prietenul care îi dăruise pistolul să-l denunţe la miliţie. Cu toate că a fost supus la presiuni, Kalaşnikov nu preda arma. Ca să scape de represaliile care ar fi urmat, părăsește satul natal și ajunge în Ucraina, unde se înrolează în armată.

În anul 1941, este rănit grav. Pentru el războiul se terminase. A continuat să lucreze pentru armată, inventând kilometrajul pentru tancurile de luptă. De mai mult timp, îl preocupa ideea de a inventa o armă comparabilă cu Sturmgewehr-ul german. Gândea să inventeze o mitralieră a cărui tir să fie în rafală.

La scurt timp, o întâlnește pe Ecaterina, o tânăra tehniciana, care îi va deveni soție. Ecaterina era foarte talentată la desenul tehnic, motiv pentru care se va implica în proiectul soțului său. În anul 1946, cei doi realizează celebra arma. Principala sa calitate era că utiliza muniție de calibru de 7,62 mm, care permitea un tir repetat.

După mai multe refuzuri, ierarhia militară din URSS decide să înceapă producţia la o uzină din Ural, care producea ustensile de bucătărie. Succesul a fost deplin. În anul 1949, uzina primește premiul Stalin. Armata roșie este dotată cu celebra arma care va fi utilizată cu succes în octombrie 1956, la Budapesta.

Americanii și occidentalii sunt în stare de șoc. Cum a fost posibil ca URSS-ul să aibă o armă extrem de eficiența, simplă și ieftină. Kalaşnikov devine unul dintre cei mai respectabili oameni din URSS.

Ţările din Europa de Est și țările arabe sunt principalii cumpărători ai preţioasei arme.

În 17 august 1962, Peter Fechter, un tânăr de 18 ani din Berlinul de Est, încearcă să treacă zidul, către partea de vest a orașului. Rușii care păzeau zidul și aveau în dotare AK47 îl rănesc grav. Nefericitul incident a făcut înconjurul lumii, AK47 fiind considerată arma roșie.

Arma a fost utilizată în marile conflicte mondiale. A fost utilizată de vietnamezi, chinezi, cubanezi, palestinieni, israelieni. Chiar și grupările teroriste germane și italiene au achiziţionat AK47.

În tot acest timp, Kalaşnikov era considerat un erou al URSS, însă un erou sărac. Kalaşnikov nu a fost recompensat cu nicio sumă de bani, dreptul de proprietate fiind colectiv în URSS. AK47 era un bun al poporului sovietic.

După anii 90, Kalaşnikov avea să declare, sunt dezamăgit și supărat că am inventat AK47, o armă care a ucis milioane de oameni.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *