◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Personalități notorii ale scrisului românesc! Nicolae Schițco!

Nicolae Schițco la ceas aniversar!

  În unul din eseurile mele despre personalitățile notorii ale neamului românesc l-am catalogat pe Nicolae Schițco, distins Om al Culturii și Scrisului românesc de pe la noi, atribuind-ui calitățile de jurnalist, antologator, editor, bibliograf, sociolog și manager. Cititorii săptămânalului ,,Literatura și arta” pe pagina caruia a apărut eseul,  și al site-ului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România au apreciat cele scrise, mărturisindu-mi că protagonistul articolului ar mai merita și alte elogii. Și au avut dreptate,  căci Nicolae Schițco s-a afirmat și ca un filosof adevărat,  deconspirându-și gândurile înțelepte chiar în cartea cu un titlu semnificativ ,,Duminica gândurilor”, și ca un poet original, la versurile cărora apelează mai mulți compozitori și interpreți cunoscuți. Fiind invitat și eu la lansarea cărții de aforisme ,,Duminica gândurilor”, ce a avut loc la Biblioteca Municipală ,,Onisifor Ghibu „din Chișinău, mi-a fost dat să ascult mai multe voci ale oamenilor vizați în ale scrisului, care au căutat să-și argumenteze aprecierile prin gândurile așternute în volumul respectiv. Fără doar și poate că m-am pronunțat și eu cu complimente alese asupra cărții lansate. În timpul disputei vecinul de lângă mine mă întreabă printre altele: Unde lucrează Nicolae Schițco? La Președinție…,îi răspund. Vecinul se uită la mine mirat ca să se expună: E prea modest pentru președinție…

 Scriitorul Nicolae Schițco pe bune este un om modest! Mai mult, la propunerea mea ca să trimită un set de aforisme la Festivalul Internațional de Aforisme de la Tulcea,  România,  dânsul mi-a răspuns că nu sunt coapte bine pentru un concurs internațional. Peste un timp oarecare a trimis totuși un număr respectiv de aforisme, dar la un alt Concurs internațional ca să se învrednicească chiar de…Premiul I.

 Într-o bună zi mă telefonează Nicolae ca să mă întrebe dacă nu doresc să merg la baștina mea de prin părțile orașului Rezina? I-am răspuns că voi accepta cu plăcere propunerea, dar cu o condiție ca să trecem și prin satul meu natal,  Țareuca  să-mi văd mama. Am trecut și pe la casa părintească din Țareuca, județul Orhei,  ca împreună cu Nicolae Schițco și compozitorul și interpretul Savelie Cojocaru să discutăm pe îndelete cu mama Valentina la cei 93 de ani ai ei. Fiind încărcați cu energie pozitivă am mers mai departe, la biblioteca raională ,,Mihai Eminescu ” din Rezina unde urma să aibă loc o întâlnire de suflet cu gânditorul Nicolae Schițco.  Evident că pretextul acestei întâlniri a fost cartea proaspătă editată ,,Duminica gândurilor „. Prezenți la întâlnire profesori, bibliotecari și elevi au citit cu suflet și din cartea lansată și din poeziile publicate ale scriitorului Nicolae Schițco. 

   În ultimul timp, filosoful Nicolae Schițco a devenit mai fecund în ale scrisului, postându-și gândurile pe mai multe site-uri literare,  bucurând cititorii setoși de aforisme cu noi creații! Un gând bun poate schimba mentalitatea omului și chiar viața lui. Nicolae Schițco vine cu noi gânduri înțelepte,  cu o nouă carte de aforisme ca să facă lumea mai bună și senină. 

  Ajuns la un ceas aniversar,  colegul meu de peniță și prieten de o viață, Nicolae Schițco, se poate mândri nu numai cu creațiile sale literare dar și cu familia sa pe care o protejează ca pe o cetate adevărată care și ea la rândul ei îl ocrotește zi de zi, creându-i condiții prielnice pentru lucruri frumoase creștinești de care are nevoie societatea noastră!

                                                                              Ion Cuzuioc / UZPR



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *