default-logo

Franța își reformează spectaculos Corpul Diplomatic; îl deschide sectorului privat

Un decret publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze a anunțat desființarea corpului diplomatic, decizie care va intra în vigoare în ianuarie 2023. Cei 800 de diplomați de rang înalt în cauză nu vor mai veni de la Ministerul Afacerilor Externe, ci vor fi recrutați dintr-o nouă entitate: corpul administratorilor de stat. Aceasta va reuni diplomați, dar și prefecți, inspectori generali de finanțe și directori formați de Școala Națională de Administrație, binecunoscuta ENA. Un funcționar public de rang înalt va putea fi, astfel, numit succesiv prefect, apoi ambasador și consilier de stat. De remarcat că administratorii de stat vor avea posibilitatea de a veni atât din sectorul privat, cât și din sectorul public.
Această „desființare” a Corpului Diplomatic din funcționari profesioniști care au parcurs toate gradele diplomatice, atât la nivel central, cat și la Misiunile externe, este luată în cadrul reformei înaltei funcții publice dorită de actualul președinte al Republicii. Odată cu desființarea vechii structuri a corpului diplomatic, Emmanuel Macron și-ar dori, astfel, să pună capăt unui sistem, despre care afirmă că „ a făcut posibil ca unii să aibă asigurarea unei bune cariere toată viața și asta în cadrul aceluiași organism”. Măsura este criticată în sânul diplomației franceze, care consider că se vor pierde oameni de calitate, formați de-a lungul multor ani și cunoscători ai anumitor spații. Într-o rubrică din Le Monde, 150 de diplomați au denunțat o „diplomație fără diplomați, într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și complexă”: „Franța va fi, așadar, singura țară occidentală majoră fără diplomați profesioniști. O poveste de câteva secole se termină. Ușa este acum deschisă pentru numirile în stil american”.
Premierul Jean Castex a ținut să „calmeze” spiritele: „Avem un serviciu public înalt și, în special, diplomați de înaltă calitate: vom păstra acest corp, un statut, o imparțialitate, recrutare prin concurență… diferența este că trebuie să existe mai multă diversitate, mai multă funcționalitate (…). 90% dintre oficialii înalți sunt la Paris. Trebuie să schimbăm această logică”, argumentează premierul.
Reforma funcției publice inițiată de guvern are în vedere, de la 1 ianuarie 2023, standardizarea recrutării funcționarilor publici și a supraveghetorilor acestora.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*