default-logo

Organizația Reporteri fără frontiere cere ONU protecție pentru jurnaliștii afgani independenți

Reporteri fără frontiere (RSF) i-a scris lui Richard Bennett, noul raportor special al ONU pentru situația drepturilor omului în Afganistan, cerând măsuri urgente pentru apărarea jurnaliştilor și a libertăţii presei în Afganistan, unde arestările arbitrare sunt în creștere și s-a impus un climat de frică în toate instituțiile media.
Scrisoarea RSF atrage atenția lui Bennett asupra faptului că, în ciuda afirmației din februarie a purtătorului de cuvânt al guvernului și ministrului adjunct al informațiilor și culturii, Zabihullah Mujahid, că legea mass-media din martie 2015 este încă în vigoare, situația libertății presei s-a înrăutățit dramatic, că jurnaliștii sunt arestați în mod arbitrar și că li s-au impus noi restricții, lor și instituțiilor de presă.
Noile restricții includ un decret al Ministerului Informației și Culturii care interzice canalelor TV private să retransmită programe de știri furnizate de radiodifuzori internaționali – BBC, Voice of America și Deutsche Welle – în limbile locale (Dari, Pashto și Uzbek). Contactat de RSF, un purtător de cuvânt al ministerului a justificat interdicția prin „problema ținutei purtate de prezentatoare”.
Hărțuirea jurnaliștilor s-a intensificat ca urmare a noilor restricții, mai ales de la începutul anului 2022, provocând o alarmă larg răspândită în mass-media. Amenințările și arestările arbitrare au crescut, iar oficialii din diferitele servicii de securitate, în special serviciile de informații (Istikhbarat), pot acum interzice emisiunile și programele și pot merge direct la instituțiile de presă pentru a aresta jurnaliști sau alți angajați.
Cel puțin 50 de lucrători media au fost arestați de poliția și serviciile de informații afgane din 15 august 2021 (data căderii Kabulului în mâinile talibanilor). „În timp ce regimul continuă să aresteze jurnalişti şi să intensifice presiunea asupra presei, situaţia libertăţii presei din Afganistan nu trebuie să treacă sub radarul atenţiei comunităţii internaţionale. De la noul raportor special al ONU pentru Afganistan, Richard Bennett, așteptăm implicarea maximă posibilă în sprijinul jurnalismului liber, pluralist și independent”, a declarat directorul pentru advocacy şi asistenţă RSF, Antoine Bernard.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.