◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Inaugurarea Promenadei Regina Maria la Paris / Corespondență din Paris

SUGESTIE DE LANSARE: 

“Da, Majestate, Parisul vă iubește și vă va iubi mereu” – cu acest sentiment, exprimat odată de o celebră scriitoare – a avut loc, marți 15 Octombrie 2019, inaugurarea Promenadei Regina Maria a României  (1875 – 1938)  într’un loc cum nu se poate mai frecventat: pe malul stâng al Senei, în fața Turnului Eiffel. La ceremonia oficială au asistat: Familia regală, înalți oficiali francezi, ambasadori, corp diplomatic, ziariști și mulți români din Paris.

Un … “botez” princiar, la care a asistat cu emoție, Léna MURGU.

Emoție sinceră, justificată de locul ales pentru Promenada ce poartă din 15 Octombrie 2019 numele Reginei Maria, atât de iubită de români. Loc străjuit, pe de o parte de Turnul Eiffel – impresionant ! – și pe de alta, scăldat de Sena. Flori, plante verzi, portretul reginei în ie românească și năframă pe cap, pancarte cu noul nume al promenadei decorau locul inaugurării oficiale. Emoție, mai ales, pentru această IDEE luminoasă care – sper – va schimba imaginea României în Franța. Mi-a confirmat-o, înaintea venirii înalților oaspeți, un STAR al televiziunii franceze, specialistul N°1 în istoria capetelor încoronate, Stephan BERN :

  • Son Stephan BERN – 1 

« Am o mare admirație pentru Regina Maria a României. I-am citit memoriile. A fost o femeie extraordinară care a întruchipat Marea Românie. – son suite BERN 2  –

“ Este o EROINA a Primului Război Mondial. Era plină de fantezie, originală. Când cauți eroine incredibile, îți apare imediat Regina Maria. Ea poate permite francezilor să IUBEASCA România ».

  • Son remontée – BERN 3 – 

Inițiativa numirii unui spațiu din capitala Franței în onoarea Reginei Maria a aparținut Ambasadei Române care, în urmă cu un an, a transmis propunerea Primăriei Parisului, aprobată în UNANIMITATE în iulie trecut. Felicitări, Luca Niculescu pentru această extraordinară realizare. Excelență !

  • Son Luca N. (în română)

(«  Nu știu dacă în ultimii 30 de ani a mai fost inaugurat vreun loc în Paris care să poarte numele unui român !? De-acum înainte, românii care trec pe-acolo, vor putea vedea acea promenadă : «  Promenade Marie de Roumanie ». Este, într-adevăr, un act simbolic de care suntem mândri. Mulțumim Primăriei Parisului, Grupului de Prietenie din Adunarea Națională care ne-au ajutat. O promenadă de vizitat. Românii care trec prin Paris, o vor vedea»).

Ambasadorul nostru a amintit în fața publicului, în franceza sa impecabilă, că această inaugurare are loc exact în ziua încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand  la Alba Iulia ( alt loc simbolic!) în 1922.  Si … cu două săptămâni înaintea zilei de naștere a suveranei (pe 29 Octombrie).

Intr-o franceză fără accent, Majestatea sa, Margareta, custodele coroanei române, a evidențiat personalitatea străbunici sale regești :             – Son Margareta  1 –

« Regina Maria a fost o femeie fascinantă și curajoasă. Eforturile sale

umanitare și diplomatice în serviciul țării noastre, în timpul Primului Război Mondial, apoi la Conferința de Pace de la Paris în 1919, i-au adus recunoștința și afecțiunea lumii întregi.    – Son suite M. 2 – 

«  Străbunica mea i-a convins pe președintele Franței, Raymond Poincaré și pe premierul, René Clémenceau de justețea aspirațiilor românilor. Regina a fost membră a Academiei  de Belearte, o ambasadoare desăvârșită, un model pentru femeile din toate straturile sociale”.   –   Son suit M. 3 –

«  E cu atât mai încurajator că Franța si, mai ales, Parisul îi aduc azi un omagiu pentru forța exemplului său, iubirea pentru țara sa și atașamentul pentru valorile perene ale umanității ». 

In mesajul transmis de preș. Iohannis, reprezentanta sa,

D-na Sandra Pralong  a subliniat că : «  In orasul Luminilor, se află acum un spațiu care poartă numele unei regine, ea-însăși – o lumină pentru  România și Europa de Sud-Est ».

Din partea Primăriei arondismentului 7 pe care se află Turnul Eiffel și de-acum înainte, și regeasca promenadă, ne-a onorat cu prezența, Dl. François-René BERNARD, cu un mesaj din partea 

D-nei primar, Rachida Datti :

  • Son Benard 1 –

« – Maria a României a fost o femeie admirabilă care a marcat istoria timpului său, prin ceea ce a făcut în timpul războiului…

  – suite son 2 – « … și prin ceea ce a reusit pe plan diplomatic : să impună România în Concertul națiunilor la conferința de la Paris care a pus capăt războiului ». 

Rolul major în decizia « promenadei » l’a avut Primăria Parisului, reprezentată aici de D-na Charrier, vice-primar pentru Memorie și Combatanți :

  • Son Charier 1 – 

«  Parisul este onorat de această mare suverană. O femeie exceptională, străină Franței, româncă, dar franceză în suflet, care a adorat Parisul. Franța a vrut sa-i aducă astfel un omagiu prin acest loc excepțional, magnific pentru MARIA a ROMÂNIEI. 

– son remontée – « Ea a știut să-i țină piept lui Clémenceau,  supranumit «  Tigrul » pentru a-și lua «  Partea Leului »  – reîntregirea României.

  • Son Charrier 3 –

«  Ô, cât de mult vă iubește Parisul, doamnă ! – reamintește admirația pentru regină a celebrei scriitoare și ziariste, Colette.

Citatul exact : «  DA, MAJESTATE, PARISUL VA IUBESTE SI VA VA IUBI MEREU ».

  • O măsură muzică – 

De la Paris, Léna MURGU, pentru Radio România Cultural, 

 Emisiunea : «  Cu minte de … Week-end ».

 

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *