◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Călin Humă și Art in Conversation, o nobilă emblemă culturală românească la Paris și Bonn

– Stimate domn Călin Humă, recent Paris si Bonn au fost gazde de onoare ale unui eveniment de mare anvergură ce avea ca element central lansarea proiectului dumneavoastră Art in Conversation. Cum se împacă rolul dumneavoastră de Consulul onorific al României în Winchester (Regatul Unit) cu promovarea acestei organizații care se dezvoltă exponențial? Care este conținutul de bază al acestui proiect-artistic și cum a fost receptat mesajul de către public?

– Ideea de bază a acestui proiect este aceea de a „uni” țările lumii pe filonul culturii românești. Mai precis, susținem imaginea țării printr-o pledoarie a culturii ei. De ce este important pentru mine acest lucru? În rolul meu consular, încerc să contribui la un mediu în care românii aflați în diverse țări să se integreze cu demnitate în comunitățile mai largi locale. Astfel, o imagine pozitivă a României este fundamentală în acest demers. Bineînțeles, cultura ca rezultat al manifestărilor creative ale artiștilor români este limbajul cel mai potrivit pentru a susține imaginea pozitivă de țară de care am amintit anterior. Mai mult decât atât, această cale este foarte eficientă pentru a demonstra atât caracterul universal al culturii noastre cât și pentru a „atinge” un număr cât mai mare de oameni pe tot globul, pentru ai face partizani și susținători ai cauzei României, o cauză universală în slujba binelui, a frumosului, a morale și a iubirii. Cum realizăm practic acest demers? Stabilim reprezentante în multe țări, din Japonia până în America Latină, parteneriate cu autorități locale, instituții educaționale, desfășurăm evenimente multiple în jurul lumii, toate acestea prin artiștii români. Foarte important pentru noi este ca orice acțiune să îmbrace un caracter bilateral în care ambele culturi, cea românească și cea a țării gazdă se împletesc ca rezultat al metamorfozelor ce devin operele artiștilor astfel încât mesajul nu este unul singular ci, prin asociere, unul susținut de cultura gazdă prin relevarea sentimentelor comune ambelor culturi. Astfel, toate culturile lumii vor fi mărturie a universalității culturii noastre. Astfel, imaginea țării noastre va fi percepută pozitiv.

La eveniment au participat numeroşi ambasadori, reprezentați ai corpului diplomatic, ai ministerelor afacerilor externe şi al culturii, ai autorităţilor locale, ai organizațiilor internaționale, artişti, scriitori şi cântăreți de renume internațional, oameni de cultură, jurnalişti şi membri din comunitatea românească. Muzica a fost completată de picturile fabuloase și sculpturile artistei franceze de origine română Anca-Sonia, decorul extraordinar al scenei fiind realizarea sa. Curatoarea Dana Seimann a avut ocazia să prezinte operele artistei pe parcursul întregii seri cu o eleganță deosebită. Ce puncte forte a avut colaborarea cu ilustru violonist Alexandru Tomescu si cu Filarmonica din Arad?

– Maestrul Alexandru Tomescu a surprins și redat cu cea mai mare fidelitate mesajul pe care vreau să îl transmit prin muzica mea. Muzica este pentru mine o transmitere a unor mesaje care nu îmi aparțin dar pe care le trec prin filtrul creativ al percepției mele asupra vieții. Muzica este o încercare de a dialoga cu oamenii. Astfel, interpretarea ei cât mai aproape de filonul originar al trăirilor mele este fundamental. Aici se regăsește geniul interpretului, în cazul nostru Alexandru. A fost un privilegiu să lucrez cu Orchestra Filarmonica din Arad, la recomandarea inspirată a Maestrului Florin Ciofică, impresarul meu și om de mare angajament, sub bagheta mereu ocrotitoare a partenerului meu în muzică, dirijorul Christopher Petrie.

În cadrul evenimentului a avut loc premiera Concertului pentru Violină și Orchestră și a Simfoniei “Dacian Dance Suite”, compuse de dumneavoastră.Ce sentimente v-au stăpânit trăind pe viu un succes fulminant al creației dumneavoastră muzicale?

– Ca întotdeauna la o premieră sunt copleșit de emoții, toate constructive. Problema este în gestionarea lor. Dacă nu completezi periplul sufletesc, dacă nu închizi circuitul între tine și public, între tine și tu însuți/însăți poți suferi enorm. Dar ce suferință catarhică!

– Concertele au fost susținute în palate, atât la Paris cât și la Bonn. Ce ne puteți spune despre experiența acumulată din colaborarea cu organizatorii acestui eveniment?

– La Paris am fost găzduiți de Palatul Behague, reşedinţa Ambasadei României, iar la Bonn, de către un prieten bun, în Palatul său. Oamenii din Ambasada României din Paris, ai Institutului Cultural Român, cu care am lucrat, sunt luminați. Fiind organizatorul acestui turneu, aș putea spune că am colaborat aproximativ bine cu mine însumi. Mai am de lucru…

– Ce punte de legătură s-a creat pentru viitor? Veți continua evenimente alături de Filarmonica din Arad?

– La sfârșitul lunii iunie voi fi în Arad împreună cu Florin și Chris ca să semnez un parteneriat cu orașul Arad pentru promovarea internațională a valorilor locale și să discut cu orchestra o serie de proiecte comune de la concerte la înregistrări.

– Ce proiecte artistice aveți în viitor?

– Urmează lansarea conceptului și parteneriatului cu Academia Europeană de Arte la Treviso, în luna septembrie, lansarea conceptului la București, în octombrie la Doha în Qatar.  Între timp organizăm primul eveniment trilateral între Conservatorul Donizetti din Bergamo, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași și Art in Conversation în UK și o serie de expoziții personale ale artistului Anca Sonia.

Interviu de Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *