◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe data de 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc moartea lui Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus în apele Iordanului. Această mare sărbătoare este ultima din anul bisericesc, deoarece de la 1 septembrie începe un nou an. 

Pe 29 august nu ai voie să mănânci mere, deloc! Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare profet din Vechiul Testament și cel care a făcut trecerea către Noul Testament, vestindu-l pe Mântuitor.De altfel, în jurul acestei sărbători s-au păstrat în toate zonele țării, din vremuri ancestrale, numeroase tradiții care atrag sporul în casa celui ce le împlinește și să alunge bolile și paguba din casele creștinilor. 

Tot în această zi se aduc și ofrande rudelor moarte. Conform tradițiilor, pe 29 august, zi cunoscută popular de Sfântul Ioan Cap Tăiat, se ține post aspru. De ce? Ca să nu ne asemănăm lui Irod, cel care a dat capul Sfântului Ioan Botezătorul ca răsplată Salomeei, la acel mare ospăț unde aceasta a dansat, dar și pentru a ne asemăna cu viața înfrânată a lui Ioan Botezătorul. 

În plus, ziua de vineri este zi de post. Tot această zi mare aduce și interdicții: pentru sănătate nu este bine să se consume fructe rotunde, precum: mere, pere, prune sau căpățâni de usturoi. În ajun și în ziua praznicului nu se consumă preparate din varză, întrucât Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpățână de varză, de șapte ori și iar a înviat.

Tradiții si superstitii pe 29 august . Nu se mănâncă fructe și legume de culoare roșie. De asemenea, nu se mănâncă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu, acestea amintind de sângele vărsat de Proroc în timpul decapitării. Cei grav bolnavi trebuie să ajuneze sau să mănânce doar struguri în ziua praznicului, spunând că astfel de vindecă de bolile moștenite din familie.Tot pe 29 august se sfințesc la biserică mere, pere, struguri și castraveți, care apoi se împart săracilor în amintirea rudelor decedate, însă nu se pun pe o tavă rotundă, așa cum a fost pus capul Sfântului Ioan. În plus, gospodarii nu folosesc obiecte ascuțite precum cuțite și furculițe, iar pâinea se rupe cu mâna.Din 29 august și până pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, persoanele păcătoase trebuie să postească. În afară de posturile de lungă durată, sunt și posturi de o zi: vinerea, pe 14 septembrie – de Înălțarea Sfintei Cruci -, și pe 5 ianuarie, ajunul Bobotezei.

V.U.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *