default-logo

Adversitatea față de presă a președintelui din Costa Rica trimite unde de șoc în toată America Latină

A atacat presa și a numit-o inamicul… Noul președinte al Costa Rica, Rodrigo Chaves Robles, este deja comparat cu președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Chaves, în vârstă de 61 de ani, a devenit președinte în ciuda unui scandal generat de informații conform cărora ar fi fost retrogradat dintr-o funcție de conducere la Banca Mondială – unde lucrase timp de 30 de ani. În timpul campaniei electorale și-a clarificat intenția de a riposta publicațiilor care au luat parte la scoaterea la lumină a scandalului. În timpul unui miting politic la San José, Chaves a spus că, dacă va fi ales președinte, va „distruge” două dintre principalele instituții media din țară: ziarul La Nación și postul privat de televiziune Canal 7, relatează nbcnews.com.
Amenințările lui Chaves într-una dintre cele mai consolidate democrații din America Latină au transmis unde de șoc în întreaga regiune și indică tensiunea cu care se confruntă presa în prezent în alte țări din America Centrală.
Cel mai recent caz este arestarea jurnalistului din Guatemala José Rubén Zamora, fondator și director al ziarului El Periódico, care l-a criticat pe preşedintele Alejandro Giammattei și Procuratura Generală. În El Salvador, președintele Nayib Bukele a lansat atacuri împotriva respectatului ziar digital El Faro, acuzându-l fără dovezi de spălare de bani. În Nicaragua, persecuția președintelui Daniel Ortega asupra presei independente – care a dus la arestarea mai multor reporteri și directori de presă, precum și la exilarea altora – a fost condamnată la nivel internațional.
Recent, administrația Chaves a dispus închiderea Parque Viva, un centru de evenimente deținut de Grupo Nación, proprietarul ziarului La Nación, susținând că evenimentele desfășurate acolo au cauzat probleme serioase de circulație pe străzile din apropierea complexului. Închiderea Parque Viva a fost văzută de jurnaliștii costaricani ca o încercare clară a președintelui Chaves de a slăbi stabilitatea financiară a ziarului La Nación. Asociația Inter-Americană a Presei (IAPA) a condamnat acțiunea, pe care a descris-o drept „un act de intimidare indirectă și o campanie de discreditare împotriva publicației”.
Jurnalistă Vilma Ibarra a denunțat faptul că șefa Ministerului de comunicare al lui Chaves, Patricia Navarro, a ordonat tuturor oficialilor guvernamentali să nu-i acorde interviuri și, de asemenea, a suspendat publicitatea de stat în diverse mass-media. „Aceasta este o încălcare constituțională a obligației funcționarilor publici de a răspunde. Acestea sunt garanții care au fost foarte solide și foarte respectate în Costa Rica”, a declarat Ibarra, pentru Noticias Telemundo. (redacția UZPR)
Foto: Facebook

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*