default-logo

Povestea uimitoare a sutelor de jurnaliste care au relatat despre despre Războiul civil din Spania

O nouă carte face lumină asupra istoriei puțin cunoscute a celor aproape 200 de femei jurnaliste din 29 de țări care au acoperit Războiul civil din Spania. „Periodistas extranjeras en la Guerra Civil” (Femei jurnaliste străine în războiul civil), volumul de 900 de pagini semnat de Bernardo Díaz Nosty, dezvăluie povestea acelor femei ale căror scrieri au dat o nouă imagine despre conflictul din 1936-1939, diferite de poveștile „masculine și belicoase ale vieții din prima linie”, scrie The Guardian.
Femeile erau mai puțin interesate de competitivitatea macho a violenței, spune Nosty, profesor de jurnalism la Universitatea din Málaga: „Moartea nu a fost doar în prima linie, ci și în ariergardă, lovindu-i și pe cei fără apărare, a căror protecție și supraviețuire depindeau în primul rând de femei. Există un eroism tăcut în suferința bătrânilor, femeilor și copiilor, care nu apare în reportajele de pe front. Chiar și atunci când femeile mergeau pe front, au raportat dintr-un punct de vedere mai uman despre felul în care sufereau tinerii, mai degrabă decât despre lupte”.
Potrivit lui Nosty, jurnalista franceză Hélène Gosset, care a scris pentru L’Oeuvre, a spus că femeile sunt pacifiste din fire și că copiii care mureau în fiecare zi în bombardamente erau „sacrificați pentru nebunia bărbaților”.
În timp ce femeile au venit din toată lumea, din atât de departe ca Canada și Peru, cele mai numeroase au fost din Marea Britanie (40) și SUA (35), urmate de Franța (24) și Germania (13). Au fost câte șapte din Argentina, Austria, Italia și Rusia. Peste 90% dintre femeile jurnaliste au activat în zone republicane, care erau mai accesibile presei și aveau și opinii mai moderne asupra rolului femeilor. Majoritatea au scris și pentru publicații de stânga sau de centru-stânga. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*