default-logo

Salonul de Vară al Cenaclului „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu”, o nouă încântare pentru ploieșteni

În Rotonda Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, Cenaclul „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu” din Ploiești a deschis o nouă expoziție de pictură, intitulată ”Salonul de Vară”.
Cine sunt protagoniștii?
Împătimiți ai penelului, precum: Ioan Titus Drăghicescu, Mihaela Dragomir, Marcela Sacalov, Amalia Melnic, Sorina Lambrino, Carmen Stan, Izabela Stănescu, Ion Popescu Nini, Constantin Antohi, Aurelia Luca Colombo, Florian Bârsan, Lucia Boulescu, Gabriel Dima, Mihaela Brătășanu, Gabriela Oprea, Georgeta Popescu.
Expoziția stă sub semnul verii, dar și al respectului pentru artă și, în mod deosebit, față de maestrul acesteia, pictorul Ioan Titus Drăghicescu, omagiat in absentia, prin una din lucrările sale reprezentative, „Arcul de Triumf”.
Câți pictori atâtea idei, atâtea viziuni asupra lumii, atâtea moduri de a o zugrăvi.
În urma autoselecției, autorii și-au expus acele lucrări dragi lor, pe care le-au considerat compatibile cu acest moment, cu care ca într-un joc de puzzle au reușit să creeze un tablou al verii, al vieții, al Universului, colorat, diversificat, armonios.
Mihaela Dragomir își manifestă preferința pentru arhitectura orașului Balcik, unul din locurile preferate ale pictorilor ploieșteni, dar și pentru puritatea, frumusețea, cumințenia copilăriei și a florilor.
Marcela Sacalov propune o viziune transdisciplinară asupra lumii: poezie, cântec, pictură prin tablourile: „Cântând în grădina curcubeului” și „Dor de lumină”.
Amalia Melnic într-un joc rafinat al formelor și al culorilor surprinde dansul naturii și imaginea îngerului păzitor.
Sorina Lambrino este fascinată de conexiunea, vigoarea, semeția elementelor naturii, unele dintre ele prezentate în plin avânt.
Carmen Stan creează un univers alcătuit numai din două elemente: păsări și flori sau zugrăvește un colț de viață acvatic, încadrat între albastrul apelor și al cerului.
Izabela Stănescu aduce în prim-plan chipuri umane, Toma Caragiu, personalitate emblematică pentru cultura orașului Ploiești, născut în luna august, sărbătorit recent de ploieșteni, cât și imaginea luminoasă a unei bătrâne prezentate într-un mediu de viață rustic. Deși rupte de mâna omului din interese egoiste și duse în vaze, florile Izabelei Stănescu sunt totuși pline de viață și prospețime.
Ion Popescu Nini prin cele trei tablouri ale sale aduce în fața privitorilor suflul altor vremuri și al altor locuri, reprezentate prin chipuri zâmbitoare de copii, construcții umane, livadă cu măslini.
Constantin Antohi prezintă în viziune proprie, cu o cromatică puternică, motivele mitice și mitico-religioase, al Afroditei și al lui Adam și al Evei.
Universul creat de Aurelia Luca Colombo se remarcă prin gingășia animăluțelor dragi, tandre, cât și prin relația dintre regnuri, în tablouri pline de prospețime și culoare. Un tablou amintește de versurile lui Eminescu: „Mii de fluturi mici, albaștri, mii de roiuri de albine/Curg în râuri sclipitoare peste flori de miere pline.”
Florian Bârsan ne introduce atât într-un mediu rustic, rafinat, „Peisaj cu căpițe de fân la Secăria”, cât și în grația pregătirilor pentru dans.
Lucia Boulescu este atrasă de lumea florilor și mal ales de cromatica lor puternică, optimistă în „Lanul de lavandă”, „Copac roz”, dar și de măreția și puritatea crinului.
Gabriel Dima cenușiului existenței, zbuciumului și dezbinării le opune armonia umană în tabloul „Oameni” și calmul, spiritualitatea, reflex al culorii albastre care domină tabloul „Citadin”.
Picturile Mihaelei Brătășanu sugerează deopotrivă frumusețea naturii, maturitatea ei, dar și efemeritata formelor de existență, privite în trecerea timpului.
Gabriela Oprea ne aduce în fața ochilor flori rare, precum rododentronul, și peisaje care, așa după cum le intitulează, sunt adevărate colțuri de rai.
Georgeta Popescu, prin picturile ei, propune o evadare din iad, în lumea florilor prezentate în tușe rafinate, situate la granița dintre concret și abstract.
Diversitatea viziunilor, a formelor de existență și a cromaticii este completată de o diversitate a tehnicilor de lucru: acuarelă, pictură în ulei, guașă etc.
Expoziția poate fi vizionată până pe data de 9 septembrie 2022.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*