default-logo

Winnetou, retras de la publicare în Germania

Un editor german a scos două cărți despre un personaj fictiv îndrăgit, după ce a primit acuzații de rasism. Înainte de decizie, cărțile trebuiau lansate alături de un nou film, intitulat The Young Chieftain Winnetou, care a apărut în cinematografe pe 11 august, relatează Euronews.
Filmul spune povestea lui Winnetou, un personaj apaș fictiv, descris pentru prima dată în cărțile autorului german Karl May, la mijlocul secolului al XIX-lea. De la crearea sa, personajul a reapărut în mai multe filme și romane. În cea mai recentă producție, actori albi interpretează toate personajele indigene. Criticii au susținut că acesta întărește stereotipurile rasiste și coloniale ale nativilor americani și s-au cerut ca filmul să fie eliminat din cinematografe.
Editura Ravensburger susține că a primit o mulțime de comentarii negative cu privire la descrierea personajului principal. „Având în vedere realitatea istorică, opresiunea populației indigene, aici este desenată o imagine romanțată, cu multe clișee. În acest context, noi, ca editură, nu vrem să repetăm și să răspândim clișee banalizante”, și-a explicat editura decizia retragerii cărților.
Pe de altă parte, nu toate opiniile sunt în consens. Potrivit lui Susanne Schroeter, profesor de etnologie la Universitatea din Frankfurt, este vorba despre „o versiune glorificată, înfrumusețată, a vieții poporului indigen din America de Nord”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*