default-logo

Sentințe cu muncă silnică pentru o jurnalistă din Myanmar, reporter independent al BBC Media Action

Autoritățile din Myanmar trebuie s-o elibereze imediat și necondiționat pe jurnalista Htet Htet Khine și să oprească prigoana și arestarea jurnaliștilor pentru munca lor, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ).
Pe 27 septembrie, Htet Htet Khine, reporter independent al BBC Media Action, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu muncă silnică, potrivit unui comunicat al BBC Media Action, care nu a precizat acuzația. Pe 15 septembrie, Htet Htet Khine primise prima pedeapsă, de trei ani de închisoare cu muncă silnică, pentru presupusa încălcare a secțiunii 505(a) din codul penal, care incriminează „difuzarea de știri false”, după cum a documentat CPJ.
Potrivit unui raport al AP, citat de cpj.org, Htet Htet Khine se confrunta, de asemenea, cu acuzații în temeiul Legii de asociere ilegală pentru că ar fi contactat „organizații ilegale”, act care presupune o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare. „Junta din Myanmar trebuie să inverseze acest verdict scandalos împotriva jurnalistului Htet Htet Khine și să o elibereze imediat și necondiționat. Regimul militar trebuie să înceteze să-i trateze pe jurnalişti ca pe nişte criminali doar pentru că îşi fac treaba”, a declarat Shawn Crispin, reprezentantul senior al CPJ în Asia de Sud-Est.
Jurnalista, care este reținută din 15 august 2021, a primit o reducere a pedepsei pentru timpul executat și, prin urmare, a rămas cu o pedeapsă de cinci ani de muncă silnică.
Myanmar se poziționează pe locul al doilea în lume la întemnițarea jurnaliștilor, conform recensământului anual al CPJ. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*