default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Un primar fără niciun Dumnezeu și un Moș Crăciun cu taxă

Așadar, aici am ajuns mulțumită primarului general al Capitalei, USR-istul Nicușor Dan, votat cu nețărmurită frenezie de majoritatea decidentă a corpului electoral al urbei noastre! Mă refer, după cum sunt convins că ați înțeles, la ideea edilului-șef al Urbei lui Bucur Ciobanul – vorbă să fie, idee! – De a pune taxă de intrare la Târgul de Crăciun din Piața Universității. Nu contează câți creițari trebuie să scoată din buzunar vizitatorii, parcă 7 lei de persoană, inclusiv pentru copiii care au peste 12 ani. Contează, rușinos de mult, meschinăria acestei decizii. Decizie care și în condiții de normalitate ar fi fost tot una detestabilă. Dar încă în condițiile în care de abia și-a intrat în atribuții noul guvern susținut de o majoritate parlamentară solidă, dar Bucureștiul și țara mai trebuie să facă față nenorocitei molime care ne terorizează de aproape doi ani, ca și gravelor sale consecințe economice și sociale.
Împrejurări în care ne doream ca Târgul de Crăciun să devină o oază de liniște, de lumină și de încredere. Făcându-ne să uităm de amarul zilelor și nopților de restriște și de teamă. Teamă pe care o odioasă propagandă ne-o induce sistematic, într-o totală contradicție cu nobilul efort al lumii medicale de a ne preveni șia ne ajuta să facem față acestui impas. De aici ieșind în evidență urâțenia fără margini a ideii de a scoate bani din nevoia noastră de lumină, de liniște și de speranță.
Meschinăria deciziei este cu atât mai revoltătoare cu cât Târgul de Crăciun ne trimite cu gândul și cu sufletul la sărbătoarea nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Mântuitorul ale cărui învățături ne-au fost și ne sunt temei al încrederii și al solidarității. Valori esențiale ale moralei creștine la care este atât de mare nevoie să ne întoarcem după ce, ani și ani la rând, am fost asmuțiți unii contra altora. Dar care, din păcate, sunt acum valori pe care ideologia progresistă – în realitate, profund regresistă – a lui Nicușor Dan și a băieților săi nu doar că nu le recunoaște, ci, mult mai grav, le sfidează. De ajuns să ne amintim că, atunci când au depus jurământul la Palatul Cotroceni, reprezentanții USR într-un precedent executiv nu au vrut să jure pe Biblie.
Adăugați la toate acestea și faptul că pentru copiii și pentru tinerii Bucureștiului întâlnirea cu Moș Crăciun și cu surprizele sale rămâne un eveniment pe care îl așteaptă cu foarte mult drag. De ce, oare, atunci, ar trebui să lăsăm ca cineva, fie el și edilul șef al Capitalei, să facă din asta un meschin pretext pentru a-și băga mâna în buzunarele părinților, bunicilor sau ale neamurilor lor? Ca și în buzunarele noastre, ale celor care vrem să facem, oamenilor noștri dragi, daruri de Crăciun…
Că pe primarul general Nicușor Dan la asta l-a dus mintea și așa a procedat, nu mă mir! Mă miră, însă, tăcerea lașă cu care voci altminteri foarte sonore când era să dea sentințe pentru anumite persoane sau formațiuni politice – de fapt niște foarte anumite! – Acceptă mârșava vămuire și întorc capul ca și cum n-au văzut, n-au auzit. Există, din fericire, și o excepție salutară, cea a senatoarei Gabriela Firea, care i-a cerut, pe un ton răspicat și demn, lui Nicușor Dan să renunțe neîntârziat la acest plan nerușinat. Cerere la care, bineînțeles, primarul Nicușor Dan nu a binevoit nici până acum să răspundă. Și, cu siguranță, nici nu o va face…
La urma-urmelor, de ce ne-am mai mira? Asta am votat, asta avem! Un primar fără niciun Dumnezeu și un Moș Crăciun cu taxă.

Șerban CIONOFF

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.