◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Adolescenții de azi vor lucra în medie… 36 de ani

Un tânăr european are, pe lista de interese și îngrijorări, mediul și schimbările climatice, moda, noile smartphone-uri , școala și TikTok. Viața lor profesională viitoare nu este în topul priorităților, chiar dacă, potrivit unui nou raport de la Eurostat, folosind datele culese în 2021, durata estimată a unei vieți profesionale pentru tinerii care au astăzi 15 ani în UE este acum în medie de… 36 de ani. Această cifră variază în funcție de stat, Țările de Jos fiind aproape de partea superioară a spectrului. Adolescenții olandezi se pot aștepta să lucreze 42,5 ani, comparativ cu doar 31,6 ani pentru italieni. În Grecia, adolescenții vor lucra timp de 32,9 ani, în timp ce în Danemarca acest număr crește la 40,3 ani, relatează Euronews.

Ceea ce este clar este că numărul de ani pe care europenii vor lucra este în creștere și a fost așa în ultimele două decenii. Ultimul raport al Eurostat privind longevitatea muncii europeni, lansat în 2020 și bazat pe datele culese în 2019, a constatat că durata medie a unei vieți de muncă în Uniunea Europeană a fost de 35,2 ani, deja cu 3,6 ani mai mult decât în anul 2000.

Datele au mai arătat că, pe lângă diferențele naționale, există și discrepanțe când vine vorba de gen. Potrivit raportului Eurostat din 2022, bărbații vor dedica mai mulți ani decât femeile vieții lor profesionale. În UE, bărbații lucrează în medie 38,2 ani, cele mai lungi durate fiind înregistrate în Țările de Jos (44,3 ani) și Suedia (43,6 ani). Bulgaria și România se bucură de cele mai scurte durate de muncă la bărbați, de 35, respectiv 34,6 ani.

Femeilor înregistrează durata medie de muncă de 33,7 ani, cu ceva diferențe în funcție de țară – suedezele se pot aștepta să lucreze timp de 41 de ani, în timp ce femeile italiene sunt doar 26,9 ani. Chiar dacă cifrele arată că bărbații vor lucra mai mult decât femeile, această diferență de gen s-a redus în întreaga UE odată cu participarea în creștere a femeilor pe piața muncii. În 2021, diferența era de 4,5 ani, față de 7 ani în 2001.

În condițiile în care adolescenții de astăzi vor avea o viață profesională extinsă, specialiștii atrag atenția că devine extrem de important ca fiecare persoană să activeze în domeniul care o pasionează. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *