default-logo

Gelu Stan s-a stins azi noapte, în somn… Lumea folclorică şi Radioul Românesc în doliu

Pentru noi, anul se încheie cu o tristeţe greu de exprimat în cuvinte…Nu de mult l-am sărbătorit, la 80 de ani pe cel căruia mulţi îi spunem simplu: MAESTRE, omului care şi-a dedicat viaţa muzicii, folclorului, tradiţiilor, radioului. Profesorul, dirijorul şi muzicologul Gelu Stan, iar acum, aflăm că a părăsit această lume, azi noapte, în somn…

Până în luna august încă îl puteam asculta în direct, la emisiunea de dedicaţii muzicale, pe care a înfiinţat-o în urmă cu aproape 30 de ani. Chiar dacă era pensionat de 20 de ani, nu se putea despărţi de Radio, îşi realiza emisiunile cu aceeaşi pasiune ca şi la început. Noi toţi profitam, uneori prea mult, de conştiinciozitatea lui. Apoi, boala crudă şi nemiloasă l-a ţintuit la pat. Nu era însă omul care să rămână prea mult aşa, azi noapte, în somn, s-a stins…

Muzica i-a fost alături de când se ştie, provenind dintr-o familie de muzicieni lugojeni. Unchiul său era Dimitrie Stan, reputat om de cultură de la care a învăţat foarte multe.

Clasele primare le-a urmat la Lugoj. În anul 1965 a absolvit Institutul Pedagogic de la Timișoara, iar în anul 1972 și-a definitivat studiile muzicale la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București.

Ansamblul profesionist “Banatul” l-a consacrat în viaţa folclorică. Timp de 20 de ani a dirijat profesioniştii bănăţeni şi nu numai. De cinci ori a obținut Locul I pe țară ca dirijor profesionist.

Din 1990 a realizat emisiuni la Radio Timişoara. În perioada 1990 – 2000 a coordonat Secția Muzicală.

A fost președinte de juriu în festivaluri folclorice din județele Timiș, Alba, Arad, Caraș-Severin, Covasna, Hunedoara, Gorj.

Pentru întreaga activitate în promovarea artei și culturii timișene, Consiliul Județean Timiș i-a acordat “Premiul Pro Cultura –Timisiensis”, în anul 2008.

Drum lin spre ceruri, MAESTRE…

Dumnezeu să-l odihnească…

Daniela Băcilă
Radio Timișoara

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*