◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Demonii nazismului profită de libertatea de exprimare

Demonii nazismului profită de libertatea de exprimare – semnal de alarmă pentru autorități

Din păcate, din lipsa acordării unei suficiente atenții față de evoluția treptată, dar tot mai gravă, a retoricii naționaliste, a iliberalismului, a extremismului determinat de respingerea celuilalt, nazismul își arată din nou efectele într-o Europă tot mai dezbinată și vulnerabilă la aceste ideologii și la manipularea propagandei ruse, cu care extremismul merge mână în mână.
Recentul atentat rasist din Germania a dus şi la uciderea unui tânăr român, a cărui singură vină a fost că a căutat un viitor mai bun într-o altă țară. Cetățeanul român se află printre cei nouă oameni care și-au pierdut viața după ce un bărbat de 43 de ani a deschis focul în două baruri cu specific oriental din orașul Hanau, aflat la 25 de kilometri de Frankfurt.
Ura față de migranți și resuscitarea teoriilor rasiste și a antisemitismului a dus la astfel de crime, tot mai dese în ultimii ani.
Cum poate fi privită, în acest context, ura viscerală a unora dintre „liderii” comunității maghiare din Ditrău, care i-au incitat pe localnici împotriva celor 2 muncitori din Sri Lanka? Subliniez aici semnalul de alarmă. (Răul e perfid, alunecos, se insinuează atât de ușor în sufletul unei comunităţi…) Semnal de alarmă care priveşte efectul propagandei anti-migraţie, anti-roma, anti-românesc, anti-maghiar sau antisemit.
Libertatea de exprimare şi social media au contribuit din plin la dezvoltarea societății democratice în lume. Există, însă, şi vulnerabilități periculoase legate de intenţionalitatea reală a formatorilor de opinie care, prin politici populiste ultranaționaliste, încurajează discursuri de incitare la ură.
Cui foloseşte aceasta? Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Vona contra Ungaria, a arătat că statul nu trebuie să aștepte până când o mișcare politică recurge la violență pentru a interveni, statul având dreptul de a lua măsuri preventive pentru a proteja democrația, atunci când s-a stabilit că o asemenea mișcare a început să facă pași concreți în viața publică pentru a implementa principii incompatibile cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, Curtea a apreciat că „demonstrația din partea actorilor politici a abilității și a dorinței acestora de a organiza o forță paramilitară depăsește utilizarea mijloacelor legale și pasnice de a-și articula propriile opinii politice”(par. 66). Curtea Europeană arată că în astfel de asocieri, opinia publică ar fi putut percepe acest lucru ca o legitimare din partea statului a acestei amenințări”. Manipularea şi intoxicarea unei comunităţi autoizolate (prin ştiri false a căror concluzie este teama de alteritate rasială, lingvistică, etnică sau de altă natură) pot naşte monştri. Se conturează astfel un teren fertil pentru minți bolnave, indivizi atinși de mesaje de genul acesta, pe care le interpretează în proprie cheie, mesaje care pot genera acţiuni/evenimente tragice, precum cele din Hanau (cel mai recent), Berlin, Christchurch (Noua Zeelandă), Londra,etc.
Din fericire, societatea românească este bazată pe toleranţă, respect reciproc, deschidere spre multiculturalitate, la fel ca majoritatea societăților moderne europene. Chiar şi așa, există grupuscule care, sub stindardul unui naționalism prost înțeles, promovează discursuri extremiste,incită la ură şi violență, sub pretextul promovării unor valori naționaliste sau „ortodoxe”, greșit înțelese și interpretate. Acestea încearcă să se coaguleze sub influența unor forțe externe (care de multe ori duc la Moscova), pentru a încerca să penetreze puterea de stat. Fie că e vorba de indivizi care înțeleg eronat dreptul la liberă exprimare şi mersul societății şi se manifestă toxic pe rețelele sociale, fie că sunt mișcări organizate, nu sunt scuzabile aceste manifestări care trebuie privite ca fiind extrem de periculoase pentru libertatea individului şi societății deopotrivă.
Societatea și statul trebuie să descurajeze aceste derapaje antidemocratice, care pot conduce la radicalizare și care creează demoni ai nazismului.
Orice promovare a mesajelor naționaliste implică o responsabilitate socială şi morală care cere o atenție şi asupra indivizilor. Autoritățile ar trebui să fie atente în special la mișcările naționaliste a căror sorginte nu e România, ci înclină către Moscova. De aceea, să nu ne lăsăm înşelaţi de unele programe naţionaliste ci să privim mai în profunzime şi să fim vigilenţi.
În condiţiile în care în Europa asistăm la o recrudescenţă a partidelor neo-naziste, ca semn al declinului civilizaţional şi cultural, nu putem decât să fim întru totul de acord cu cele spuse de Ronald Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc la festivitatea de acordare a Premiului Theodor Herzl la München, Angelei Merkel, în octombrie 2019. „Guvernul german trebuie să acorde maximă atenţie antisemitismului în creștere. În primul rând, cred că motivul are de a face cu educația. Suntem acum la trei generații distanță de Holocaust. Și mulți dintre antisemiţi sunt tineri care nu au știut niciodată ce s-a întâmplat în acea perioadă. Și cred că studiul în școală, deși bun, nu este suficient de puternic pentru a permite copiilor să înțeleagă cu adevărat ororile a ceea ce s-a întâmplat.” (trad.n.)
https://www.dw.com/en/germany-should-ban-neo-nazi-parties-says-world-jewish-congress-leader/a-51021874
Germaine Tillion a spus în 2007: „Datoria noastră este aceea de a fi extrem de vigilenţi. Răul poate reveni în orice moment, el răzbate pretutindeni şi trebuie să acţionăm la timp pentru a opri catastrofa. ” Oamenii din întreaga lume să audă strigătul nostru: niciodată fascism, niciodată război! Niciodată un alt genocid!

Redăm aici statitici evocatoare privind starea de fapt a partidelor europene de extremă dreapta, în speranța sesizării semnalului de alarmă.

https://www.nytimes.com/interactive/2016/05/22/world/europe/europe-right-wing-austria-hungary.html

afnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *