◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Întâlnirea conducerii UZPR cu filiala Mureș-Harghita

Joi, 5 martie 2010, în sala „Europa” a Hotelului „Grand” din Târgu-Mureș, a avut loc întâlnirea Conducerii Centrale a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) cu membrii filialei Mureș-Harghita. În prezidiu au fost prezenți Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii, Nicolae Gheorghe Șincan – președintele filialei Mureș-Harghita, Firiță Carp – membru în Juriul de Onoare și Disciplină al UZPR, Nicolae Băciuț – membru în Consiliul Director, Miron Manega, purtător de cuvânt al UZPR, și Marian Nencescu, membru de vază al Uniunii, jurnalist și scriitor.

Ședința, desfășurată sub deviza UZPR, „Împreună scriem istoria clipei”, a fost deschisă de președintele filialei, pr. Nicolae Ghoerghe Șincan, și a debutat cu intonarea imnului jurnaliştilor, pe versurile scriitorului Miron Manega.

Preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a luat cuvântul, exprimându-și de la bun început bucuria pentru prezența substanțială a membrilor filialei la această întâlnire (mai bine de două treimi din membri). El a ținut un discurs din care spicuim: „Scopul Uniunii este acela de a reda în faţa publicului, încrederea în breasla jurnalistică. Dacă am sărbătorit 100 de ani de jurnalism, am luat ca reper cel mai prețios jurnalist, pe Mihai Eminescu. Una dintre problemele presei în România este că jurnaliştii din ţara noastră depind în mare parte de oameni de afaceri cu interese politice, interese comerciale sau de altă natură. Statul trebuie să intervină pentru a sprijini această breaslă. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România va face demersuri pentru ca jurnalismul să fie susţinut parţial din bani publici, așa cum se întâmplă în țările civilizate şi acest lucru e necesar pentru a nu mai sta nimeni la mâna oamenilor politici sau oamenilor de afaceri care dictează ştiri ce apar în presă”.

Doru Dinu Glăvan a anunțat, printre altele, că și-a depus candidatura pentru un nou mandat la președinția Uniunii și a invitat să fie numiți și votați cei trei delegați ai filialei mureșene care vor merge la Adunarea Generală a UZPR din 14 martie 2020 de la București.

La sfârșit el i-a înmânat părintelui Șincan, președintele filialei, medalia Centenară, care a marcat, anul trecut, 100 de ani de existență a UZPR.

În continuare, purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega, a atras atenţia ziariştilor că trebuie să aibă curaj, să îşi asume riscul de a spune adevărul, amintind de cuvintele lui Eminescu, „Suntem români și punctum”. „Trebuie să resuscităm demnitatea profesiei de jurnalist, luându-l pe Eminescu drept busolă și reper – a subliniat el. UZPR nu este un ONG de buzunar, e parte activă a ceea ce numim convențional societate civilă. Dar, să nu uităm, a societății civile din România”.

Membrii filialei au mai primit, din partea conducerii centrale, revista „Certitudinea” și setul de trei cărți „Din Basarabia poeme alese”, ale autorilor Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi și Nicolae Dabija, cărți apărute la Editura UZP.

Nicolae Băciuț a luat și el cuvântul, mulțumind președintelui Glăvan pentru distincțiile oferite și felicitându-l pentru „bătăliile câștigate cu inamicii UZPR”, care au recurs la toate mijloacele pentru a distruge Uniunea. În legătură cu activitatea  filialei mureșene, a apreciat implicarea președintelui Șincan, în primul rând pentru echilibrul și cordialitatea cu care a condus organizația. „Îl felicit pe președintele Șincan pentru primirea medaliei și a plachetei în numele filialei, meritele fiind ale tuturor celor care au înțeles să-și respecte condiția de jurnalist. Membrii filialei ar trebui, înainte de toate, să se întrebe ce au făcut ei pentru UZPR, înainte de a întreba ce a făcut Uniunea pentru ei!”, a mai spus Nicolae Băciuț.

Au mai luat cuvântul și alți membri ai filialei, pentru a clarifica unor probleme de organizare și funcționare a acesteia.

Pentru Adunarea Generală au fost desemnați Răzvan Ducan (Vatra veche”), Ioan Ceaușescu (TVR) și Daniel Radu (City TV). Vor mai fi, delegați de drept, pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan, președintele Filialei Mureș-Harghita, și Nicolae Băciuț, membru în Consiliul Director.

Gabriella Costescu / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *