◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Expoziția „200 de ani de la nașterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza“

Biblioteca Academiei Române vă invită miercuri, 11 martie 2020, la vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza – 200 de ani de la naștere“. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din CaleaVictoriei, nr. 125, începând cu ora 13:30. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Expoziția, realizată de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și Cabinetul de Stampe, prezintă prețioase documente de arhivă, fotografii, scrisori, acte diplomatice, exemplare de presă, aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, care ilustrează atât rolul jucat de Alexandru Ioan Cuza în actul Unirii de la 1859 și măsurile pe care le-a luat pentru modernizarea statului în cei șapte ani de domnie, cât și aspecte din viața sa particulară: anii formării sale europene, ascensiunea în cariera militară, momentul și contextul abdicării, anii exilului.

Astfel, publicul va putea vedea cele două acte care consfințesc alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în Moldova și în Țara Românească, textul jurământului depus de acesta la urcarea pe tron, Proclamația domnitorului către români și scrisoarea de felicitare a Adunării Elective, ciorna scrisorii adresate de Cuza Împăratului Napoleon III, în care anunță dubla sa alegere, acte emise de Sublima Poartă pentru recunoaşterea alegerii, acte diplomatice și scrisori de felicitare redactate în cancelariile europene.

Sunt expuse, de asemenea, documente importante din perioada de domnie, precum proiectul de Constituţie aprobat de domnitor în 1864, proiectul Legii electorale, corespondență diplomatică, decrete și ordine de conferire a diverse titluri și medalii domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către cancelariile străine. Nu lipsesc fotografii ale unioniștilor, dar și ale ofițerilor care au participat la răsturnarea lui Cuza din 1866, imagini de epocă de la Bârlad, orașul natal al domnitorului, de la Iași, palatul său de la Ruginoasa, schițe pentru mobilierul palatului comandat la fabrica de mobilă Jean-Paul Mazaroz & Ribaillier.

Prin bogăția și diversitatea documentelor expuse Biblioteca Academiei Române oferă publicului prilejul de a se întâlni cu o mare personalitate a istoriei poporului român, simbol incontestabil al Unirii de la 1859, și de a reconstitui o epocă de mare efervescență în modernizarea tânărului stat român.

Expoziția este precedată de sesiunea științifică cu același titlu, „Alexandru Ioan Cuza – 200 de ani de la naștere“, organizată în Aula Academiei Române de la ora 11.

Curatorii expoziției sunt Gabriela Dumitrescu, șefa Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, și Cătălina Macovei, șefa Cabinetului de Stampe din cadrul Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 11-21 martie 2020, de luni până vineri, între orele 10-16. Intrarea este liberă.

Biblioteca Academiei Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *