◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

La mulţi ani, Cristian Măcelaru!

Dirijorul român Cristian Măcelaru, stabilit de curând în vestul Germaniei, cu un palmares internaţional extrem de bogat, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai momentului, împlineşte astăzi 40 de ani.

În toamna anului trecut, dirijorul Cristian Măcelaru, laureat al mai multor premii prestigioase, între care, nu demult, şi al unui „Grammy”, originar din Timişoara şi stabilit de la 17 ani în SUA, a sosit la Köln pentru a prelua conducerea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii WDR. A fost orchestra pe care şi-a dorit-o, spune Măcelaru, cu care colaborează cu mare plăcere, cu care vibrează „pe acceaşi undă”. Şi cu care prezintă publicului german şi o serie de compoziţii româneşti.

Deocamdată, însă, muzicienii kölnezi îşi întrerup pentru o vreme activitatea. Întreaga viaţă culturală din Germania, şi nu numai, a încremenit. Ansamblul WDR respectă şi el măsurile adoptate de autorităţi vizând stoparea răspândirii coronavirusului, măsuri care au paralizat viaţa socială în general.

În dialog la DW, dirijorul român ne mărturiseşte că, personal, va folosi aceste zile pentru reflecţie. „Asupra a ceea ce înseamnă arta în viaţa noastră de zi cu zi. Cât de esenţială este ea! Câteodată e mai uşor să înţelegi importanţa unui lucru atunci când nu îl mai ai. Şi sper tare mult să ne reluăm cât de curând viaţa normală şi, poate, atunci mai mulţi oameni vor fi conştienţi de semnificaţia pe care arta o are în viaţa fiecăruia”.

Cristian Măcelaru împlineşte astăzi o vârstă frumoasă şi rotundă. Ce-şi doreşte mai mult şi mai mult în acest moment este „să se reîntoarcă pe scenă”. Iar pentru viitor? „Să am sănătatea necesară pentru a continua să fac ce mi-am propus, pe măsura talentului şi a puterii primite. În beneficiul oamenilor.” Iar cel mai frumos mod de a serba această zi este pentru artist să fie „împreună cu copiii, în natură şi în linişte”.

Revenim cu amplul interviu acordat DW, în care mult apreciatul dirijor vorbeşte între altele despre marea sa admiraţie pentru Enescu – nu doar un muzician, ci şi un om absolut ieşit din comun -, despre valorile care ar trebui transmise tinerilor, despre activitatea sa extrem de bogată şi proiectele sale în România, despre promovarea creaţiei muzicale româneşti şi a tinerilor artişti români.

dc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *