◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Şomajul tehnic în condiţiile coronavirusului

În mass-media există o avalanşă de ştiri despre „şomajul tehnic în condiţiile coronavirusului”.

Aceste ştiri sunt alimentate, în cea mai mare parte, de numeroasele declaraţii ale unor reprezentanţii ai Guvernului, în special ale prim-ministrului Ludovic Orban.

De mai multe săptămâni aceste afirmaţii sunt numai „pe vorbe”, fără un temei legal, fără ca până acum (20 martie 2020) să fie publicat în Monitorul Oficial actul normativ prin care se reglementează „şomajul tehnic în condiţiile coronavirusului”.

Pe Site-ul „http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5839-guvernul-a-stabilit-conditiile-pe-perioada-starii-de-urgenta” este prezentat un „Comunicat de presă” din parteaMinisterului Muncii și Protecţiei sociale, din data de 19 martie 2020, cu titlul „Guvernul a stabilit condițiile pentru intrarea în șomaj tehnic și a reglementat depunerea online a documentelor pentru obținerea unor beneficii sociale pe perioada stării de urgență, 19 martie 2020”.

Informaţiile de pe acest Site nu au la bază un temei legal; ele se bazează numai pe nişte discuţii purtate la Guvern cu mai multe zile în urmă; acum însăsunt schimbate multe din elementele din acest comunicat.

Problema fiind de o foarte mare complexitate, este foarte greu și pentru Guvernsă stabilească un mod de rezolvare corespunzător, care să reziste și în timp.

Situaţia poate deveni dezastruoasă în condiţiile în care Guvernul stabileşte prin Ordonanţă de Urgenţă că, în cazul șomajului tehnic, nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020[1].

Ori, a acorda la peste un milion (sau chiar două) milioane, de foşti salariaţi, o indemnizaţie de 75% x 5.429 lei = 4.072 de lei, pe o perioadă care se poate întinde pe luni de zile (sau poate chiar și peste un an) este o problemă foarte grea, nu numai pentru Guvernanţi, dar pentru întreaga societate.

În condiţiile în care veniturile bugetului de stat se reduc drastic, poate chiar până la jumătate, de unde să mai fie bani pentru efectuarea unor cheltuieli aproape duble faţă de cele efectuate în condiţii normale, respectiv până la declararea actualei crize și sanitare (a coronavirusului) și economice ?

Răspunsul la această întrebare ar trebui să se bazeze pe raţiune și pe o evaluare corectă a situaţiei și din partea întregii populaţii, dar în special din partea politicienilor și a guvernanţilor.

Capacitatea și decenţa de a judeca situaţia corect este foarte importantă, chiar decisivă, pentru viitorul nostru.

 [1]Prin art. 15 din „Legea nr. 6 din 6 ianuarie 2020 Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”, publicată în Monitorul Oficial  nr. 3 din 6 ianuarie 2020, se prevede: „Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”.

20.03.2020                                           

                                   Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcriţa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *