◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

O misiune grea

Parlamentarii israelieni au depus jurământul pentru formarea unui nou Knesset, sub restricții stricte, din cauza focarului de Coronavirus și într-o ceremonie suprarealistă care reflectă o dublă criză fără precedent a țării: criza politică și criza din sănătatea publică.

În locul adunării festive obișnuite a celor 120 de membri ai Knessetului, noii parlamentari au respectat recomandările ministerului sănătății privind limitarea adunărilor publice la 10 persoane simultan și au depus jurământul prin teleconferință sau individual.

Evenimentul care se desfășoară la două săptămâni după alegerile naționale, va oferi țării o nouă legislatură dar Israelul pare încă departe de a avea un guvern stabil.

Președintele Reuven Rivlin l-a desemnat în mod oficial pe liderul opoziției, Benny Gantz, să formeze o coaliție, după ce generalul în rezervă a spus că poate asigura o majoritate parlamentară. Gantz a promis dar, dincolo de dorința devenită obsesie de a-l înlătura pe primul ministru Benjamin Netanyahu, blocul de susținători ai lui Gantz are foarte puține elemente în comun, este împărțit profund pe linii ideologice și pare puțin probabil să se unească pentru un guvern alternativ care să-l poată înlocui pe actualul premier.

Likudul lui Netanyahu a fost cel mai votat partid la alegerile din 2 martie numai că, alături de aliații săi religioși sau naționaliști, are doar sprijinul a numai 58 de parlamentari – lăsând blocul său de dreapta cu trei locuri mai puțin decât cele necesare majorității.

Netanyahu luptă deocamdată cu pandemia mondială și nu are o misiune ușoară. El a impus o serie de măsuri de călătorie și de carantină care au contribuit până acum la prevenirea oricăror victime legate de virus, dar experții prevăd că urmează încă multe săptămâni dificile. Virusul s-a răspândit în peste 190 de țări, a infectat peste 350.000 de oameni în întreaga lume și a ucis până acum în jur de 15.000 de persoane.

Răspunsul agresiv al lui Netanyahu, prezentat în apariții televizate zilnice i-a întărit poziția și i-a crescut popularitatea. Procesul său penal a fost amânat din cauza restricțiilor la adunările publice, iar erupția pandemică i-a oferit o ocazie de a-și etala abilitățile de conducere pe care trebuie să recunoaștem că le stăpânește foarte bine.

Netanyahu l-a invitat pe Gantz să i se alăture într-un guvern de urgență, sugerând să se rotească în funcția de prim-ministru – Netanyahu urmând să intre în primul rând. Gantz a lăsat ușa deschisă dar, formal, a respins demersurile. Deși șansele generalului de a forma un nou guvern par slabe, primirea „mandatului” de la Rivlin ar putea să-i consolideze poziția în discuțiile următoare cu Netanyahu.

Orice se poate întâmpla de acum în politica Israelului; cel mai important este să nu ajungem la a patra rundă de alegeri.

Ioana TOFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *